Стоп педерима

Позната је она сцена из „Вариоле вере“ Горана Марковића, када Шербеџија објашњава разлику између пичке – полног органа; и пизде – карактерне особине. На том трагу, постоји разлика између геја – особе; и педера – карактерне особине. Дакле, у суботу, 17. септембра Београдом су парадирали гејеви, а дан касније, на сусрету хулигана под изговором „дербија“, педери.

Од Трга славија је кренуло неколико стотина окупљених, међу којима се тешко дало расазнати ко је стрејт, а ко геј, па би неко злонамеран могао рећи да разлике не постоје? Ипак, пет хиљада полицајаца, „марице“, џипови и хеликоптер који је надлетао руту Параде, говорили су да се не ради о просечној суботи када дан почиње пуцањем на дилера, а завршава извлачењем „лајни“ у тоалету престоничког сплава.

геј парада
геј парада

Док сам ходао у гомили у којој су ме окруживале особе са заставицама дугиних боја, момак са плаштом ЕУ и девојке које се држе за руке, запитао сам се ко ту ког брани. Факат да је било православних фанатика који су мирно протестовали певајући богомољиве песме и питајући се зашто их свевишњи није удостојио пристојније државе. Да ли 5.000 полицајаца штити неколико стотина гејева од ових верника који сваког дана испред Владе траже покајање у трампу за спас потопљене Грачанице?

Зар се мишљење јавности стварно променило у последњих шест година па више нема каменица или полиција ради свој посао? “, питао сам се док су се на бини ређали говорници чији је глас постајао неразумљив због честих прелета хеликоптера. Можда, Грачанице ти, полиција ради свој посао, а можда, бога ти, ови чврсти плавци не штите веселе ликове (и ликуше) него политичаре који су овде дошли да Парадирају за јефтине политичке поене. А наређали су се сви, баш као у оним лудим геј журкама о којима смо чули, и позиција и опозиција, а све у циљу да га увале једни другима.

Погле ти ове педере, човече…– каже полицајац грађевинару који седи на плочнику и чека да пређе на другу страну улице.
Ма гледам их сваки дан у Скупштини– одговара му уморно.

Ретко ко је изашао на балконе (да поздрави шампионе). Неки деда у поткoшуљи показивао је палцом надоле, а учесници Параде су му узвратили осмехом. Напокон су припадници ЛГБТ популације освојили центар града и на њему одржали концерт. Ипак, као никотин у танкој цигари, испарило је моје интересовање за особе које су, како ми је речено, певале? Две учеснице ужасног ријалитија и естрадна звезда, човек мора да се запита у укус публике.

Ипак, то је мање битно од педера. На Прајду нико није повређен, ниједан полицајац није морао да користи пендрек или штит. У недељу, повређено је осам полицајаца. И постоји ту једна иронија. Наиме, Кривичним законом из 1994. године, члан који предвиђа казну за гејеве је изостављен. Разлог: „У Србији нема хомосексуалаца, те је свеједно да ли на папиру тај члан постоји или не“. У два дана ова теза је срушена, постоје хомосексуалци, али у још већем броју постоје педери, који би требало да се казне, али се неким државним чудом то не дешава.

antigej skup
antigej skup

Ипак, не смета то уредницима појединих медија да у први план ставе новац који је издвојен за полицију која штити гејеве. Ређале су се цифре, а договорили су се да је коначна сума око 300.000 евра. Међутим, прећутало се то да се за „дерби“ палица, боксера и „скакаваца“, ангажује сваки пут око 3.000 полицајаца. Уколико се у обзир узме да се овакве пригодне манифестације организују два до три пута годишње, све некако дође на исто, сем што код гејева немате нападе на полицајце, нико им не пали бакљу у фацу, док код педера то има.

Доле испод Славије, када шина савије“ након Параде остала је улица достојна чишћења за које није потребан босиљак натопљен мржњом оних који не знају да воле другачије. Остале су заставе у походу на слободу. Остао је ехо хеликоптера и заглушујућ звекет слободе. У недељу „још једна победа Партизана“, овог пута у последњим минутима и небитна спрам онога шта је било ван стадиона и на трибинама. Иза неких хулигана остао је пун ургентни центар и мајка са ишчупаним живцима. Постоји још један назив за такве – баш оно за шта вам кажу да пазите кад сте у близини геја – шупак.