Малтер што на мермер личи

Македонско сунце слободе већ дуго не сија, не због густе магле која прекрива небо изнад земље, нити других временских услова. Не сија због оних политичких и густе магле коју ствара владајућа странка ВМРО-ДПМНЕ. Предстојећи парламентарни избори који се одржавају 11. децембра, ипак, дају наду да се та магла може растерати. Уколико се спроведу слободни и масовни, очекује се победа досадашње опозиције и прављење највећег политичког заокрета од независности државе. Ове политичке промене неће бити само промене у власти, која већ десет година влада ауторитативно и без икакве контроле. Вероватно највећа добит од пораза ВМРО-ДПМНЕ и премијера Николе Груевског биће увођење демократских принципа владавине и поновног успостављања правне државе, заједно са поштовањем концепта слободоног грађанског друштва.

Никола Станков је Журналистов дописник из Македоније

Надања су велика да ће, уколико опозиција коју предводи Зоран Заев победи, већи део обећања бити испуњен. Оспособљавање осакаћених инстутиција од стране ауторитарневласти, укидање цензуре и повратак украденог државног новца, као и борба са криминалом при врху власти само су део циљева неформалног савеза између већег дела грађанства, различитих идеолошких и националних припадности и македонское опозиције. Велики део грађана препознао је политичке лидере, јавне особе и храбре појединце који су спремни да воде неуморну битку за историјске и прекопотребне промене које досадашња власт већ целу деценију одлаже користећи се најавама, уценама, страховладом, криминалом и етикетирањем својих противника.

Управо због неопходности промена, не постоји простор за компромис и одступање од фундаменталних начела опозиције. Она се уосталом сматра једином кредибилном опцијом. Ако пак након доласка на власт изневери срж очекивања грађана, то ће за нови државни врх представљати тренутачну политичку смрт, а далекосежне последице по Македонију. Неуспех нове власти да спроведе деценију чекане реформе било би признање да не постоји државни капацитет за грађење слободног и демократског друштва.

Уколико Зоран Заев и његов тим не спроведу оно што се од њих очекује, онда ће сви протести и критике бити ништавне у поређењу са критикама са којима се суочавао Груевски. Овога су вероватно свесни представници опозиције, који неће желети да незадовољство Македонаца поприми сасвим нову димензију.

Изборна кампања је у току, а политичке странке имају још мало времена да на своју страну придобију неопредељене –кључне за исход избора. Последње анкете показују да је разлика у подршци између владајуће ВМРО-ДПМНЕ и опозиционе СДСМ (Социјалдемократски сојуз на Македонија) око 4,8 одсто (са могућом статистичком грешком од 3 одсто) у корист странке Николе Груевског, док је број неопредељених, односно оних који не желе да открију за кога ће гласати, веома висок и износи преко 30 одсто.

Јасно је да ће избори бити веома тесни, што даје простора за сумње да се могу поновити нерегуларности из претходних година. Ипак, из међународне заједнице, пре свега Европске уније претходних неколико месеци стизали су јасни сигнали да се изборне преваре неће толерисати. Док предизборна кампања траје, медији који су јасно (полтронски) опредељени за Груевског чине све за победу Лидера, док медији са друге стране објављују снимке на којима владајућа странка преко својих активиста нуди по 60 евра свима који могу да гарантују да ће њихова породица дати свој глас за ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски (лево) и Заев (десно)

Очекују се и судски процеси поводом извесних изборних крађа и манипулација. Ако се тврдње докажу, то ће значити да је македонски народ провео последње године у владавини једне незаконите власти и нелегитимног парламента. Судска одлука чекаће се и поводом злоупотреба државних институција, предвеђених екс министарком полиције Горданом Јанкуловском у објављеним „Бомбама“ (о којима је писано у претходном дописничком тексту за Журналист) и представљања јавности снимака горепоменуте у којима се она хвали како је македонски МУП претворила у изборни штаб владајуће странке. Уколико опозиција победи, судски поступци очекиваће се и поводом незаконитог и масовног прислушкивања преко двадесет хиљада македонских грађана.

Очекују се и детаљне истраге о томе где су пропале милијарде евра потрошених за изградњу пројекта СКОПЈЕ 2014. Житељи главног града сада се даве у магли, јер су зелене површине у граду замењене споменицима, барокним фасадама од стиропора, новим зградама и барокним гаражама, пројектованим без елемтентарног познавања концепта урбанизма. Јавност жели да зна где и како су трошене њихове паре и зашто се за бронзу и стиропор плаћало као да је злато. Плаћано је за мермер, а добијен је „малтер што на мермер личи“ како каже и сам Груевски у једном од прислушкиваних разговора. Новац неће бити враћен и будућим генерацијама припашће улога отплаћивања дугова, али ова истрага, уколико је наравно буде, ставиће тачку на расипнички став власти која је у налету мегаломаније претворила главни град државе у предмет подсмеха широм света.

Македонски грађани имаће 11. децембра историјску прилику да растерају нагомилану, неиздрживо густу политичку маглу. Избори ће бити турбулентни, а период реформе, уколико до њега дође, биће још турбулентнији. Нада оних који верују у Македонију која може постати правна држава, у којој радна места не зависе од политичке афилијације и у којој власт не третира неистомишљенике као државне непријатеље обезбедиће моментум потребан за спровођење реформи и јасан глас да прошлост припада страницама историје.