Арт&кулација

Како је Логан Пол постао Блек Мирор епизода?

Пре него што почнете са читањем, знајте да овај чланак садржи спојлере за прве три сезоне серије Црно огледало (Блек Мирор). У тексту се разматра чињеница да је Црно огледало у потпуности научно-фантастични концепт коментарисањем поступака америчког јутјубера Логана Пола.

Википедија каже да је научна фантастика „жанр спекулативне фикције, обично се бави измишљеним концептима попут футуристичке науке и технологије, путовања кроз време, паралелних универзума и ванземаљског живота.“ И, да, постоје спекулативне фикције у свакој епизоди, али да ли је стварно нф? Аутор Чарли Брукер направио је свет (или светове) у којима је технологија узнапредовала и има велики утицај на људске животе, али није потпуно измислио ту технологију.

Ако још нисте погледали серију, то је дистопијска антологија која прича нову причу са сваком епизодом, што значи да епизоде нису повезане ни ликовима ни радњом. Свака епизода описује наш свет, или свет у блиској будућности, али промењен за барем један детаљ који чини велику промену. Само име серије представља црни екран мобилног телефона или лаптопа у којем видимо свој одраз.

Многи људи који су одгледали серију кажу да ју је депресивно гледати. То је још нешто што ову серију разликује од осталих научно-фантастичних дела. Зашто се људи ретко осећају депресивно гледајући неке класике научне фантастике као што су Ратови звезда или Звездане стазе?

Шта се деси у шуми остаје… на интернету?

Нешто се недавно догодило на Јутјубу што је натерало интернет да се запита да ли живимо у свету Црног огледала. Логан Пол, амерички влогер, објавио је видео у којем детаљно бележи своју реакцију на проналазак мртвог тела у Аокигахари, такође познатој као „јапанска шума самоубиства“. Осим што је снимио своју реакцију, такође је снимио и тело човека који је извршио самоубиство. Пол има скоро 16 милиона пратилаца на Јутјубу, а његова публика је у просеку од 11 до 15 година стара.

Један поглед на канал Логана Пола и већ постоји основа за поређење са Црним огледалом. Седам дана у недељи овај двадесетдвогодишњак качи видео записе и то не само своје уобичајене дневне рутине, пријатеља и породице, већ и своје мисли и закључке. Све што постави на интернет остаје на интернету, заувек.

Entire history of you: без заборава

Свет је скоро исти као што га знамо, само што људи имају уређаје повезане са мозговима, који служе као хард-диск за сећања. Све што се икада догодило налази се у тој малој меморијској картици и све што треба да урадите јесте да кликнете на дугме да бисте се подсетили на и најмањи детаљ од пре 5 година. У том свету живе Фи и Лијам, брачни пар који се суочава са прељубом. Уређај помогне Лијаму да сазна околности Фијине невере, а љубомора га умало натера на убиство. Далеко од тога да имамо уређаје у мозгу, али модерна је изрека, честа и истинита, да „оно што ставите на интернет не може да се избрише“. Влоговање омогућава милионима људи да виде живот неке особе изблиза, што има за последицу да све што влогер каже и уради не може бити заборављено. Поготово када влогери ураде или кажу нешто добро, поткопају их претходне, чак и најмање, грешке.

Пошто је тренд снимања сопственог живота распрострањен, колико је влогера који се такмиче у померању граница прихватљивог? Логан Пол је у уводу за свој видео из „шуме самоубиства“ нагласио да то што ће његови гледаоци управо погледати, нико никада није урадио на Јутјубу. Логан Пол је управо победио!?

Nosedive: који си ти ниво на друштвеним мрежама?

У епизоди Nosedive Црног огледала публика доживљава свет који изгледа као модификована реалност. То је свет у којем позицију у друштву одређује статус на друштвеним мрежама. Само они који су симпатични и савршени приликом приступа другима могу имати све материјалне користи и привилегије. Свет функционише слично као кориснички сервис који корисник може оценити након употребе. Уколико је разговор са комшијом био пријатан, добиће оцену 5, уколико је рекао нешто неприкладно добиће 1. Епизода објашњава третман оних који немају висок просек. Лејси, која је главни актер ове приче, покушава да достигне 4.5, али због сплета несрећних околности спадне на 3, на крају јој оцена опадне толико ниско да буде потпуно избачена из друштва.

Логан Пол је тренутно избачен из Јутјуб заједнице и, иако има неколико десетина милиона пратилаца, требаће му доста времена и пуно добрих дела да би поправио себи просек. Видео из Аокигахаре само је последњи из серије влогова из Јапана. Остали приказују Пола и пријатеље како бацају покемон-лопту на пролазнике, праве буку у храму и трче вриштећи кроз улице носећи рибу. Колико добрих дела треба да прође да би Логан поново добио популарност какву је имао пре јануара?

White bear: зелена капа

Викторија се буди у непознатој кући и не сећа се свог живота. Излази на улицу и покушава да сазна нешто више, али на улици проналази телефоне и камере иза којих стоје људи смешећи се тупаво. Викторију нападну неми насилници, док људи, такође немо, и даље гледају све што се дешава кроз своје камере. У бегу упозна неколико побуњеника који је позову са собом у мисију да сруше торањ са одашиљачем тог вируса. Викторија има гадан осећај у вези с тим, али креће у мисију. Пред крај епизоде, док су били на корак до саботаже, неми насилници их окруже и један упери пушком у Викторију. Он повуче обарач, али конфете излете из цеви и завеса се отвара. У публици насмејани људи, сви навијају, а протагонисткиња (или антагонисткиња) сазнаје да је она, у ствари, на служењу казне. Схвата да је саучесник у убиству девојчице. Она је, док је њен вереник, заправо, активно вршио злочин, стајала поред и снимала.

(фото: knowyourmeme.com)

Логан Пол је отишао у „шуму самоубиства“ знајући да ће видети нешто вредно помена, вредно „тамбнејла“. У шуми је наишао на особу која виси са конопца и, након кратког шока, одлучио је да се приближи. Он, његови пријатељи и камера стоје око мртвог тела човека. Док камера зумира на беживотне руке, Пол коментарише.

„Погледај, човече, он је стварно мртав, погледај како су му плаве усне!“

У каквој реалности Црног огледала живи неко ко је изгубио свако поштовање према мртвима, живима, чак и према својим сопственим емоцијама? Ко се осећа толико удобно снимајући евидентно најшокантнији и најпотреснији моменат свог живота? И не само то, будући да је он, затим, морао поново прегледати материјал, монтирати и поставити на Јутјуб.

Оно што је крајње забрињавајуће, поврх свега, јесте насловна слика за видео (тамбнејл) која је, очигледно, промишљена, а у којој је човек који је извршио самоубиство потпуно дехуманизован. Сличан шаблон се користи и када, на пример, јутјубери добију поклон. У првом плану су они, са изразом лица који указује неку емоцију, а у позадини је поклон, помало замућен како не би потпуно покварио изненађење у самом видеу.

Постоји нешто узнемиравајуће и погрешно у нашем друштву када дистопска прича о развоју технологије може бити мање застрашујућа од једног видеа неког америчког влогера. Је ли ова ‘божанска антологија’ заиста научна фантастика ако је делић стварног живота постао њен новогодишњи специјал?

Leave a Reply