Србија

Корупција се кажњава по закону

Одлука пожешке власти да за 12 милиона динара купи плац величине приближне четири ара и незавршени објекат од 400 квадратних метара који нема грађевинску дозволу изазвала је бурне реакције грађана и шире јавности. Све то можда и не би било тако спорно да власници овог објекта нису супруг и девер председнице Скупштине општине (СО) Зорице Митровић па се поставља питање да ли је прекршен члан 366 Кривичног законика Републике Србије.

Према подацима из катастра Републичког геодетског завода, спорни објекат нема грађевинску дозволу јер његових седам квадрата улази у државну својину односно на плац спортске хале, који припада ОШ „Емилија Остојић“.

Образложење о куповини овог објекта остало је нејасно јер се истичу два разлога за куповину. Како се наводи у образложењу в.д. директора Спортско-културног центра Срђана Стевановића, објекат се откупљује за потребе ове установе и та трансакција је потребна да би се изградњом нових објеката, пре свега теретане и фитнес сале, проширили капацитети за спорт и рекреацију.

Са друге стране, председник Општине Милан Божић за РТС каже да је куповина потребна да би се решили проблеми противпожарне заштите, како би спортска хала могла да добије употребну дозволу након 20 година.

Ова одлука нарочито је узнемирила грађане Пожеге, из чијих џепова би ова куповина била финансирана, па би тако свако од њих са својих 400 динара, у просеку, учествовао у овој нелегалној радњи, иако они сматрају да постоје много битнији проблеми које треба решити. Један од грађана каже:

„За мојих 50 година не памтим да се овако нешто догодило, ово је јавна пљачка народа“.

Неки од анкетираних грађана затечени су новом одлуком локалне власти.

„Немам речи за овако бахато понашање, сад су стварно прешли све границе и треба да сами поднесу оставке, ако их је бар мало срамота“.

Други и даље не верују шта се догађа у њиховом граду.

„Све ја разумем, али да се за нелегалан објекат плати 12 милиона и то из наших џепова, који закон то омогућава, то ми никако није јасно“.

Само неколико дана након што се у граду чуло за спорну куповину, у Пожеги се појавила новчаница од 12 милиона динара као подсећање на суму коју је локална власт издвојила за куповину. На новчаници је лик председнице СО Зорице Митровић, док је у позадини спорни објекат као и порука: „Корупција се кажњава по закону”.

Грађанска иницијатива организовала је протесте, они су позвали своје суграђане преко фејсбук странице „Протести у Пожеги“ да им се придруже како би се заједно супротставили овој куповини.

Први протест одржан је у недељу 11. фебруара 2018. године на Тргу слободе, на ком су присуствовали бројни незадовољни грађани, али и представници опозиције који осуђују ову куповину.Са протестног скупа упућени су захтеви да се поступак откупа објекта хитно обустави, али и да се све донете одлуке пониште и ставе ван снаге, као и да да се преиспита евентуална кривична и прекршајна одговорност учесника у овом процесу.

Такође, затражено је од премијерке Ане Брнабић и Министарства државне управе и локалне самоуправе да се у року од десет дана наложи ревизија правилности пословања општинске управе у Пожеги и да тај извештај буде доступан јавности и истражним органима. Ово су само неки од захтева који су изнети на првом протестном окупљању грађана.

(фото: Фејсбук страница Протести у Пожеги)

Сутрадан, након протеста, председник Општине Пожега Милан Божић издао је саопштење за јавност у ком објашњава да су власници предметне парцеле и објеката поред спортске хале обавестили да су одустали од продаје имовине Општини Пожега.

„Продају ће усмерити ка другим купцима, чиме је локална самоуправа стављена пред свршен чин одустајања и немогућности откупа. Овом ситуацијом ће општина тешко решити проблем употребних дозвола за спортску дворану“.

У саопштењу грађанске иницијативе која је организовала протесте наводи се да иако је Општина Пожега одустала од куповине нелегално изграђеног објекта, они и даље инсистирају на поништавању одлука које су донете на последњим седницама Општинског већа и Скупштине општине Пожега, а које се тичу куповине нелегалног објекта, чиме је покушано оштећење буџета Општине Пожега за 12.000.000 динара.

Убрзо након првог протеста грађани су се опет окупили на тргу како би поновили своје основне захтеве. Међу окупљенима је био и један од организатора протеста у Београду после прошлогодишњих председничких избора Дејан Милошевић.

„Морате се борити, морате остварити своја права, а када вас више ништа не штити, ни закон ни Устав, морате штитити сами себе. Можда ће из Пожеге кренути талас слободе који ће се проширити целом Србијом. Београд је сада потпуно мртав град, али оживеће, можда се тамо ускоро видимо сви. Морамо разбити сви заједно страх који је сада присутан код људи у целој Србији, морамо поново живети као људи. Због тога борите се за себе и своје породице“, рекао је Милошевић.

Након неиспуњених захтева, организован је и трећи протест који је, поред подсећања на све услове који нису испуњени, имао за циљ да обавести јавност да је председник Општине Пожега Милан Божић поднео приватну тужбу због увреде против свог суграђанина Александра Дивовића, због његовог говора на првом протесту.

Грађани окупљени на протесту једногласно су понављали делове говора који се наводе као увредљиви и уз то су поручили председнику општине: „Александар Дивовић је један од нас, а сви ми смо Александар Дивовић.“

Правник и публициста Александар Дивовић, који је добио приватну кривичну тужбу од председника Општине због свог говора на протесту, каже за „Журналист“ да је та тужба више израз политичке немоћи да се изађе на крај са неким ко не размишља на исти начин.

„Делови тог говора које цитира и сама тужба, а који се посебно наводе као увредљиви, односе се на речи да пре него што је постао председник Општине, Милан Божић стекао је репутацију доктора Менгелеа пожешке шинтерске службе и од онога што је требало да буде азил и склониште за напуштене животиње направио је концентрациони логор за псе. То су све судови и мишљења о лику и делу председника Божића који не само да су били присутни у пожешкој чаршијској јавности, него су били присутни и у националним медијима“, рекао је Александар Дивовић.

Представници опозиције и грађански активисти у Општини Пожега рекли су да неће одустати од кривичног гоњења одговорних, као и да ће, како се наводи, из моралних разлога бити затражене оставке председника Општине Милана Божића и председнице СО Пожега Зорице Митровић.

Leave a Reply