Арт&кулација Нови број

Музика као универзалан језик

Млади шпански уметник Фран Переа, у Србији познатији као Маркос из Серанових, 13. маја ове године премијерно ће у Српском народном позоришту у Новом Саду представити свој музички пројекат Реч путује, односно Viaja La Palabra.

Фран Переа је у својој родној Малаги (Шпанија) завршио Факултет драмских уметности, где се подједнако бавио глумом, музиком и филмом. Његова професионална каријера почиње улогом у националној серији, али публику са овдашњих простора стиче као Маркос, протагониста надалеко популарне шпанске серије „Серанови“. Переа је, такође, за ову серију компоновао и музику, а најпознатије песме које су је обележиле су Uno mas uno son 7 и La chica de la habitacion de al lado.

Серија Серанови је била изразито популарна средином двехиљадитих година и подстакла је многе младе да уче шпански језик и интересују се за културу ове државе.

Студенти и студенткиње са Филозофског факултета у Новом Саду, који су за изборни предмет одабрали Шпански језик, заслужни су за Франов долазак у Србију. Један од обавезних задатака на овoм предмету код професорке Бојане Ковачевић Петровић било је представљање шпанског уметника по избору, те су се неки студенти одлучили да представе Франа Переа тако што су одсвирали и отпевали једну од његових песама. Њихову изведбу колеге су успеле да сниме, а потом и поделе снимак на друштвеним мрежама. Врло брзо након тога контактирао их је шпански Институт Сервантес са жељом да их повеже са Франом, објашњава професорка Бојана Ковачевић.

На велико задовољство студената, поменуте професорке и подршку Института Сервантес као и неколико српских универзитета и установа културе, Фран Переа и Маријано Саис, директор продуцентске куће Let’s Do It Producciones који је покровитељ пројекта Реч путује, посетили су Србију. У част напорима студената пре свега, одлучено је да пројекат премијерно буде представљен у Србији, иако ће своју премијеру у Шпанији имати тек у октобру ове године.

Пројекат Реч путује комбинује сценски, музички и аудиовизуелни наступ уз два графичка уметника која ће уживо радити калиграфију, слику и цртеж. Уметник га сматра личним и за Журналист каже да своју публику проведе кроз неколико димензија.

„Желим да их вратим у време у ком ме познају као Маркоса, у време Серанових, да их упознам са оним што данас радим, али и да им отворим видике за оно што ћу радити у будућности, објашњава Переа и додаје да је пројекат рађен посебно за српску публику, а његова основна порука је музика као аутентичан, универзалан језик.“

Шпанија и Србија су удаљене земље, језици који се говоре на та два подручја не припадају истој групи и немају много заједничке прошлости. Ипак, Фран Переа види смисао у спајању две државе и за Журналист објашњава зашто је значајно да његов албум премијеру доживи баш овде.
„Изненађен сам што се све десило тако брзо, да већ у мају имамо премијеру у Србији. Овде постоји велики број људи који жели да нас угости, иначе постоји много њих који говоре шпански језик и који су гледали Серанове, а то је управо и била идеја – да се шпански језик шири.“

Поред тога што се Переа води идејом да је музика универзалан језик, свестан је да међу људима са различитих говорних подручја постоје одређене препреке у разумевањима уметничког, музичког стваралаштва.

„Волео бих да се пређе та баријера и да и они који не разумеју шпански језик, осете емоцију. Знам да овде многи имају везе са шпанским језиком због моје улоге и жеља ми је да мој нови албум помогне да се реч која путује, и чује“, итиче он за Журналист.

Стваралаштво овог уметника углавном је на шпанском језику, те смо са Франом разговарали о томе колико је важно за уметника да се изражава на свом матерњем језику као и где он налази своју инспирацију. Он је истакао да је своју инспирацију одувек проналазио у својој културној баштини, било да је то читање чувених шпанских књижевника попут Мигела де Сервантеса или само провођење времена у свом родном месту, али и својим личним ангажовањем и претапањем животног искуства у музику или какво друго дело.

Фран Переа и његов бенд ће 13. маја у 20 часова наступати у Српском народном позоришту у Новом Саду, 14. маја ће гостовати на Филозофском факултету у Новом Саду, а потом ће ову краћу турнеју завршити 15. маја у Дому омладине у Београду. На наступима ће изводити своје најпознатије хитове, као и одабране песме са свог новог албума.

Leave a Reply