Спорт

Почео спектакл на снегу и леду

Љубитељи зимских спортова током фебруара моћи ће да уживају у још једном издању Зимских олимпијских игара. Оне ће се одржати у граду Пјонгчангу у Јужној Кореји од 9. до 25. фебруара. На овим Зимским олимпијским играма биће одржано 98 такмичења из 7 различитих спортова, који укупно имају 16 дисциплина.

Постоје две контроверзе везане за овогодишње Зимске олимпијске игре. Наиме, 43 такмичара која долазе из Русије дисквалификована су због непоштовања правила о допинг контроли, а остали који нису дисквалификовани могу да се такмиче под званичном заставом Олимпијских игара, будући да су застава и химна Русије суспендоване са такмичења. Северна и Јужна Кореја одлучиле су да наступају као једна држава и то представља другу контроверзу. Спортски новинар и коментатор зимских спортова на телевизији Еуроспорт Владимир Макса за Журналист је дао своје виђење настале ситуације.

„Дефинитивно постоји системско допинговање уз одобрење државе у Русији. Они нису Антидопинг светској федерацији одобрили тестирање њихових такмичара и то не причамо само о овим Зимским олимпијским играма, него и о свим спортовима генерално, стога су они одлучили да их казне. У прилог томе иде чињеница да су Руси на претходним Зимским олимпијским играма у Сочију освојили толико медаља да је то било невероватно. Додуше, јесу и Кинези у Пекингу 2008. године, али тада антидопинг контрола није била довољно развијена. Русија је оправдано кажњена, што не значи да и остали не раде нешто слично, разлика је у томе што су све остале земље дозволиле антидопинг контролу над својим такмичарима. Што се тиче уједињења Кореје на овом такмичењу, имаће заједнички дефиле и наступиће у неколико дисциплина као једна држава, остало ће остати одвојено. Од давнина су се ратови прекидали када су биле одржаване Олимпијске игре, а затим су се поново настављали. Тренутно нема оружаног сукоба, али су присутне велике тензије на корејском полуострву. То је паметан потез који је привукао пуно пажње, сада је питање како ће се одразити на јединство када су у питању корејски спортисти. Није искључено чак и да неки спортисти из Северне Кореје искористе прилику и промене страну, односно побегну у Јужну Кореју. Са спортске стране, вероватно ће освојити више медаља него када би наступале одвојено“, сматра Макса.

Свакако највише пажње привући ће хокеј на леду, као и различите дисциплине скијања, брзо клизање и скијашки скокови. Од осталих спортова ту су још и санкање, уметничко клизање, сноубординг, боб и скелетон.

Хокеј је једини екипни спорт на Зимским олимпијским играма, а уједно је и најбржи екипни спорт на свету. У мушкој конкуренцији такмичиће се 12 екипа, док ће их у женској бити 8. Занимљиво је то што Корејци доводе војнике и децу школског узраста како би попунили борилишта на хокејашким утакмицама. Хокејаши из америчке НХЛ лиге, која је најпопуларнија на свету, неће наступити ове године на Зимским олимпијским играма, али се ипак очекује да се Американци, заједно са скандинавским земљама, боре за највиши пласман на турниру.

Алпске, нордијске и крос-кaнтри дисциплине готово увек привлаче велику пажњу, као и скијашки скокови који ће, такође, бити једна од највећих атракција на Олимпијади. Владимир Макса је за Журналист дао своје виђење и очекивања везана за ове дисциплине на овогодишњим Зимским олимпијским играма.

„У алпским дисциплинама треба очекивати доминацију Американки у женској конкуренцији и Аустријанаца у мушкој, односно Марсела Хиршера и Михаеле Шифрин. Они су дефинитивно кандидати за освајање највећег броја медаља у алпским дисциплинама. Када су у питању нордијске, пре свега у биатлону, водиће се велика борба између Норвежанина Боа и легендарног Мартана Фуркада, могуће је да неко са стране изненади. Када причамо о крос-кaнтрију, ту треба очекивати потпуну доминацију младог Јоханеса Клеба из Норвешке који је прошле године победио у готово свим дисциплинама. Има само 21 годину, али је питање у каквој је форми и како ће издржати толики притисак. Њега може да изненади неко од старијих такмичара, можда Мартин Сундби или Алекс Харви. Код жена ту су свакако девојке из Норвешке, Шведске и Финске. Што се тиче скокова, тренутно су Норвежани и Немци у првом плану, Пољаци такође, док су Аустријанци, за разлику од претходних година, изгубили доминацију“, каже Макса.

Прве Зимске олимпијске игре одиграле су се 1924. године у Шамонију у Француској. Од тада су се одржавале на сваке четири године све до Другог светског рата. Од 1948. године поново су стартовале и све до 1992. одржавале су се исте године када и Летње олимпијске игре. Тада је одлучено да се оне раздвоје, па је тако следећа Зимска олимпијада била одржана већ 1994. године. Једино су Сједињене Америчке Државе освојиле златну медаљу на свим Зимским олимпијским играма, док Норвешка држи рекорд по укупном броју медаља.

Церемонија отварања одржана је 9. фебруара на Олимпијском стадиону у Пјонгчангу који прима око 35 хиљада људи. Наредне Зимске олимпијске игре одржаће се 2022. године у Пекингу.

Leave a Reply