Свет

Секс више не продаје

Водећи француски оглашивачи и државни надзорни програм покренули су почетком марта националну кампању против сексистичког оглашавања – почев од полунагих жена које продају усисиваче до насилних видео-игара које се намећу дечацима. Како се у то време одржавала Недеља моде у Паризу, кампања је наишла на неодобравање и забринутост – ако се у потпуности укину сексистичке рекламе, хоће ли модна индустрија опстати?

Француска Унија оглашивача представила је 16. јануара ФАИРе програм за одговорно комуницирање. Иницијативу је подржао државни секретар Мунир Мажуби, задужен за дигитализацију, а она уједно представља први корак плана #aUDAce2020.

Како се наводи на сајту Уније оглашивача, намера ФАИРе програма јесте удруживање оглашивача и свих заинтересованих страна у процес прогреса и заједничке одговорности. „Година 2018. биће посвећена заједничком раду на борби против повратка стереотипа у оглашавању“, наводи се у образложењу програма.

Одмах по његовом објављивању, ФАИРе је потписало 28 компанија међу којима су Цитроен, Кока-кола, Лореал, Марс, Опел и друге. Унија ће потписницама обезбедити водич и алате који ће им помоћи у имплементацији програма, а они ће, заузврат, на крају године подносити извештаје и доказе о успешној борби против стереотипа у оглашавању.

Овај потез део је ширег контекста борбе против насиља над женама и борбе за равноправност полова. Оно што је подстакло Макронову владу да усвоји ову одлуку јесте покрет #MeToo који за циљ има подизање свести о подређеном положају жена у друштву.

Међутим, кампања која је покренута не тиче се само жена, већ стереотипа уопште, како је изјавила градоначелница Париза Ен Идалго у саопштењу за јавност. „Након Лондона и Женеве, који су већ увели сличне мере, и Париз представља пример добре праксе јер предузима све што је неопходно да спречи дистрибуцију и промоцију слика које деградирају одређене групе грађана.“

Ово се посебно односи на децу, судећи по истраживању часописа Science које је крајем јануара представљено француској јавности, а које тврди да девојчице од шесте године почињу да мисле да су мање интелигентне од дечака. Како преноси магазин L’Obs, један од тестова састојао се од тога да петогодишњој деци испричају причу у којој је главни лик врло, врло интелигентан и сва деца замислила су јунака истог пола ког су и она сама. Годину дана касније, десила се приметна промена – већина девојчица одговорила је да је главни лик у причи дечак.


СЕКСИЗАМ ИЛИ НЕ?

Француски портал Сексизам или не (Sexiste ou pas) охрабрује све који примете сексистичко оглашавање да га пријаве. Њихова архива датира од новембра 2015. и садржи детаљна објашњења о томе зашто је одређена реклама непримерена и како може бити побољшана. Разврстане су у три категорије – 100%, 50% и 0% сексизма, а последња представља примере добре праксе, међу којима је, рецимо, промотивни видео Икее – Место за живот (Place à la vie).

 


(фото:  screenshot franfinance)

ВРАТИ СВИЊУ НА МЕСТО

Француска има дугу историју изузетно сексистичких рекламних кампања. Један од највећих скандала догодио се на прошлогодишњој Недељи моде у Паризу, а изазвала га је модна компанија Ив Сен Лоран (YSL). За два дана, више од двеста пријава стигло је на адресу Органа за стручну регулацију оглашавања (ARP).

Тадашњи извршни директор Органа Стефан Мартен набројао је неке од разлога за пријављивање: деградирајуће фотографије жена, објективизација жена, вредновање анорексије, чак и подстицање силовањa. Након што је Порота за етику оглашавања проценила да је ова кампања увредљива, YSL био је приморан да повуче све рекламе из јавности.

„Када се на билборд стави фотографија на којој је жена у оваквом положају, раширених ногу или савијена преко столице, изгледа као да се нуди пролазницима. То је ужасна објективизација жене и наговештава идеју сексуалне потчињености. Ова кампања тривијализује сексистичке стереотипе и потпуни је шок за осетљивост јавности“, рекао је Мартен за challenges.rs.

(фото: АФП)

Француска новинарка Сандра Милер крајем октобра прошле године позвала је жене да на Твитеру напишу своја искуства са сексуалним узнемиравањем на послу, користећи #balancetonporc (прев. врати свињу на место). „Рачунам на вас да ћете прекинути омерту“, поручила је Милер, а њен хештег убрзо је постао први у Француској и трећи на свету, сакупивши на хиљаде сведочења. Неке од жена одлучиле су да јавно открију име особе која их је узнемиравала, а међу њима нашао се и један председнички кандидат.

Марион Жоржел из групе за женска права Изазови феминизам (Osez le Feminisme) сматра да је то што су жене проговориле о сексуалном узнемиравању на послу посебно храбро и тешко, јер постоји додатни страх од губитка посла. „За мушкарце који нису на тако високој позицији као Харви Вајнстајн, одговорност пре свега пада на њих. Морају да схвате да жене више не желе да ћуте о оваквим стварима. Можда ће онда бити мање самопоуздани да покушају тако нешто“, рекла је Жоржел новинама 20 minutes, додавши и да жене морају ићи много даље од твитовања.

Неколико дана потом, Државно регулаторно тело за електронске медије (CSA) објавило је резултате вишемесечног истраживања телевизијских реклама, према којима су родни стереотипи присутни у огромној мери. У две трећине реклама које су окарактерисане као сексистичке приказују се жене, а у томе предњаче индустрије одеће, парфема и аутомобила.

СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ НЕ МОРА ДА БУДЕ ФИЗИЧКО, АЛИ МОРА СЕ КАЗНИТИ

Виши савет за равноправност полова у Француској још 2015. представио је поражавајуће резултате истраживања према којима је сто одсто од шестсто испитаних жена, које живе у предграђима Париза, било сексуално узнемиравано у јавном превозу.

Савет је као сексуално узнемиравање окарактерисао говор или понашање које за циљ има да особу доведе у непријатну, понижавајућу или увредљиву ситуацију, додајући да овакве акције често нису физичке, стога ни кажњиве по закону.

Одмах су предложили мере за решавање проблема, пре свега едукацију жена како да препознају сексуално узнемиравање и како да реагују ако се нађу у улози жртве. Такође, предложили су и допуштање возачима аутобуса да се зауставе ван прописаних станица у вечерњим сатима, како би жене сишле ближе својим кућама. Већина јавних превозних средстава добила је надзорне камере, а како је то омогућавало реаговање тек након узнемиравања, уведена је и додатна мера: број за пријављивање узнемиравања штампао се на транспортним картама, па су жртве могле истог тренутка да га назову.

Препоруке против сексистичког оглашавања:

Не дистрибуирати ништа што укључује:
1. сексистичке стереотипе
2. хомофобичне слике
3. било какво деградирајуће, дехуманизујуће или увредљиво представљање људи
4. етничку дискриминацију
5. националну дискриминацију
6. религијску дискриминацију
7. ејџизам (предрасуде о старости)
8. слике које негативно утичу на људско достојанство

Leave a Reply