Србија

Удављен Београд?

„Александар Вучић изјавио је да су грађани на миран и демократски начин изашли на изборе ’упркос бројним притисцима’. Према његовим речима, ’показано је истинско демократско лице наше земље’.“

Корисници друштвених мрежа не би се сложили са овом председниковом констатацијом или би помислили: „Јесмо ли ми пратили изборе у истом Београду?

Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) објавио је да су на осам одсто бирачких места забележене неправилности, што је више него на парламентарним изборима 2016. и председничким 2017. године, када је тај проценат износио три, односно, четири одсто.

Програмски директор Црте Раша Недељков рекао је да су забележена гласања без личне карте, без провере УВ лампом, без прскања спрејом, да су гласачи гласали уместо неког другог, а на чак 37 одсто бирачких места било је гласача који су дошли, али нису могли да гласају јер нису били уписани у бирачки списак.

Такође, паралелни спискови праве се као вид контроле лица од којих се очекује глас за одређену листу како би касније могли да се награде, односно, санкционишу они који су гласали, односно, изостали са гласања.Самим прављењем паралелног списка чини се кривично дело из члана 156 ст. 3 Кривичног законика за које је запрећена казна затвора до 5 година.

Шеф правног тима Црте Павле Димитријевић нагласио је да је током изборног дана у два случаја била угрожена и безбедност посматрача. Дошло је до инцидента испред бирачког места на Новом Београду када је члан мобилног посматрачког тима Црте нападнут током посматрања дешавања испред бирачког места.

„То се догодило када су посматрачи покушали да документују вођење евиденције бирача испред бирачког места и потенцијалне куповине гласова. Други инцидент се догодио када је посматрач открио да се води паралелни списак бирача на бирачком месту у општини Звездара, што је против изборних процедура“, објаснио је Димитријевић.

(фото: VICE)

На три бирачка места посматрачима није било одмах дозвољено да присуствују пребројавању гласова. Након пола сата од затварања омогућено им је, али услед ове ситуације, како су нагласили у Црти, посматрачи нису могли да извештавају о веродостојности резултата, јер нису присуствовали једном делу пребројавања гласова.

Међутим, ово су били избори на којима су грађани Београда могли да изаберу најбоље за свој град. Иницијатива Не да(ви)мо Београд својим деловањем у претходном периоду доказала је да слуша грађане. Њихов програм, како они кажу, направљен је из разговора са месним заједницама и из дијалога са форума на ком су грађани могли да образложе шта су проблеми главног града.

Кроз истраживање одвојили су и жаришта Београда попут Пољопривредне корпорације Београд, Савског насипа, Блокова, Хиподрома, Винче и најпознатијег, Београда на води.

Од рушења Херцеговачке прошло је скоро две године. Иницијатива је наставила након тога да прати и протестује против неправде у деловима Београда.

На овим изборима освојили су око 30.000 гласова, што није било довољно за прелазак цензуса. Међутим, бројне неправилности на бирачким местима указују на повреде бирачких права грађана и вођење паралелне евиденције гласача на више бирачких места у току преподнева из готово свих општина које је ова Иницијатива покривала. Услед спречавања, поједини контролори и грађани су и физички нападнути.


На бирачком месту број 66 на Звездари, МЗ Ново Миријево 2, око 11 часова дошло је до инцидента приликом ког су чланови бирачког одбора физички насрнули на гласача који је указивао на вођење паралелног списка. Гласач који је захтевао да се прекине са вођењем паралелног списка прво је тражио да се са тим престане, затим се обратио председнику бирачког одбора који, такође, није реаговао, па је захтевао да се на бирачко место позове полиција. На захтеве да се позове полиција председник бирачког одбора ухватио га је за руку и рекао: ’Ја сам полиција’.

Без обзира на то, представница Иницијативе Ксенија Радовановић рекла је за Б92 портал да њихова борба тек почиње.

„Ово је права ствар која ће расти, ово је озбиљна снага која се развија, а 30.000 људи од сутра ће ‘подићи летвицу’ и захтевати да се наши политичари баве стварима које су важне за Београђане. Наша снага ће расти и показаћемо је на следећим изборима који ће се можда одржати и пре него што очекујемо“, рекла је Радовановић и додала да је била потпуно сигурна да ће Иницијатива ући у Скупштину града.

И да се вратимо на наслов, Београд није удављен јер, чим постоје људи који се боре за њега, невезано за изборе, то представља доказ да се неко за њега брине, а грађани то треба да препознају и подрже, као и да сами учествују у њиховим догађајима.

Од 1.606.693 грађана, 366.461 гласало је за владајућу странку. То није ни половина, ни трећина. То је омогућено искључиво због грађана који ту недељу нису изашли на гласање. Размислите следећи пут.

Leave a Reply