Рубрике Спорт

Циркус није циркус без циркуских тачака

Сви, из неког разлога, воле циркус. Главни разлог најчешће је то што нас забавља до крајњих граница, што му и јесте циљ. Ова професија јединствена је због узбуђења које настаје док публика посматра трикове. Управо зато што они делују немогуће, мађионичар не може бити свако. За тако нешто потребно је имати интелигенцију, сналажљивост и кураж, пре свега. Међутим, када би у ову професију увели бројне заштитне елементе, смисао би се изгубио и узбуђење би нестало. Управо такве ствари дешавају се и у спорту који популарно називају најбржим циркусом на свету — Формули 1.

Спорт који је обиловао узбуђењима током читаве своје историје, претицања возача који су својим бравурима привукли бројне фанове у овај спорт и у крвоток унели велику дозу адреналина, тркачким инцидентима, али и оним инцидентима које свакако нико не жели да види.

Данас та прича има друго рухо чију главну улогу води немачки аутомобилски гигант — Мерцедес бенз. Доминација ове екипе је задивљујућа. Свој болид довели су готово до савршенства и из године у годину све више га унапређују. Све то потркепљује и податак да су у претходне три сезоне, не рачунајући ову која је у току, имали светског шампиона у својим редовима, али и три пута заредом били шампиони у конкуренцији конструктора. Позиције 1 и 2 су биле веома честе у овим сезонама, велики број освојених бодова и Мерцедес је сасвим заслужено узимао титуле у оба сегмента.

Ове године, жељно ишчекивани Ферари који није освојио титулу већ 11 година, био је највећи конкурент Мерцедесу на почетку сезоне. Током првих трка показали су да су много радили на паузи између два шампионата како би били достојни ривал Мерцедесу. Доста су урадили на унапређивању самог болида, док свој возачки састав, за разлику од Мерцедеса, нису морали да мењају.

Предвођени Себастијаном Фетелом и Кимијем Рајконеном, оптимистично су почели сезону. Све оне који су сумњали, ућуткали су победама, пре свега, Себастијана Фетела и већи део овогодишњег шампионата били раме уз раме са „сребрним стрелама“, али у неким пресудним тркама догађали су им се пехови, инциденти и кварови због којих су обојица возача губила драгоцене бодове. Управо такви случајеви и грешке противника, Мерцедесу су само олакшавали посао до подијума и веома често су се њихови возачи, Луис Хамилтон и Валтери Ботас, налазили на прва два места.

Ван ова два тима, постоји тим који је прикупио многобројне симпатије због врло храбре вожње њиховог двојца, а како им је власник једна од најпознатијих компанија везана за екстремне спортове, атрактивност и дуели који су долазили до ивице инцидента им је у природи. У питању је Ред Бул. Аустријска екипа је са духовитим Данијелом Рикардом и момком који је прво сео у кокпит и возио трке у Формули 1, па добио возачку дозволу, Максом Верштапеном увек успевала да задиви читаву аутомобилску јавност. Веома често су се и они налазили на подијумима, али Мерцедес је превише доминантан и у овој сезони.

Велике промене на почетку сезоне

Кормило Формуле 1 стигло је у руке нових људи. Берни Еклстон, човек који је водио ово такмичење и од њега направио оно што је данас, више није на челној функцији коју су сад преузели људи из компаније Либерти медија и откупили га од компаније ЦБЦ Партнерс за око 8 милијарди долара, чиме је тај потписани уговор о продаји постао један од највећих у историји спорта.

Вршиле су се велике промене и на самом болиду. Од произвођача гума, компаније Пирели затражено је да за ову сезону дизајнирају гуме које су за 25% шире од претходне спецификације и уз дизајн самог аутомобила чија су се предња и задња крила смањила, настао је иновативни изглед овог возила. То су ствари које су допринеле развоју и које су сви фанови са раширеним рукама дочекали, али има их оних које нису наишле на одобрење.

Информација коју фанови, али и већина возача нису дочекали са осмехом је иновативност коју Формула 1 планира да уведе наредне године у шампионат. У питању је Хало – заштитни оклоп који ће штитити возача у кокпиту од потенцијалног удеса и од делова који током трке отпадну са болида. Многи љубитељи овог спорта сматрају да се тиме губи драж овог спорта, а и на самим тестирањима, возачи нису били пресрећни видљивошћу јер ће поред подразумеване кациге, морати да гледају кроз још један заштитни материјал. Нису ту у питању инциденти. Они се појављују у нормали, али без већих повреда самих возача, што довољно говори да је данашња формула довољно безбедна. Међутим, исход ове одлуке немогуће је предвидети пре почетка наредне сезоне.

Када је реч о тренутној, шампиони у обе конкуренције могли су се предвидети. Луис Хамилтон је и пре краја једном руком обгрлио титулу најбољег возача ове сезоне, а Мерцедес је и четврти пут у низу, након трке која се возила у Остину у САД, освојио шампионат конструктора. Прошлогодишњи освајач, Нико Розберг који се изненадно пензионисао, трон ће предати некадашњем тимском колеги и љутитом ривалу.

Ипак, појавила су се веома интересантна имена за будућност овог спорта. Уз поменутог Макса Верштапена, који је и прошле сезоне свима помутио памет, ту су и возач Форс Индије, Себастијан Окон и најмлађи возач у историји Формуле 1 који се попео на победничко постоље, осамнаестогодишњи, Ленс Строл, возач Вилијамса. Стога, добро познати клише поприма нови наставак – Будућност је светла, али тренутно не светлија од „сребрних стрела“.