Арт&кулација Рубрике

Циркус осваја град

Циркус је још у трећем веку пре нове ере био јако популаран међу Римљанима, колико је било заинтересованих за ову врсту забаве говори и то да је прва циркуска дворана Циркус Максимус била проширивана све док 150.000 гледалаца није стало у њу. Разоноду, узбуђење и несвакидашњу забаву људи су проналазили у циркусу. Данас када су се стандарди променили, традиционални циркус попримио је нову сферу познатију као „савремени циркус“. Он се разликује од традиционалног по томе што има све елементе које има једна представа – увод, разраду и закључак. У традиционалном циркусу, између сваке тачке, наступали су кловнови, док је сада све повезано у јединствену целину. Једна од битнијих разлика је и то што се више не користе животиње.

Мира Беба Добрковић и Драган Јајић Владисављев, циркуски су уметници који се овом вештином баве преко десет година. Закорачили су у ову уметност као аматери, желевши да открију и науче све што је потребно како би постали оно што су данас. Како кажу, већину ствари су сами научили, сналазили се како су могли а све у циљу да данас младим људима обезбеде оно што они нису имали. Након дугогодишњег рада, „Лудифико“ и „Креативни погон“, две организације које се баве изучавањем и промоцијом циркуских вештина, коначно су реализовале своје идеје о циркуској школи ове јесени. Циљ им је да ова школа једног дана буде у рангу са чувеним циркуским академијама у свету, да добију статус слободних уметника, али и да циркуске вештине буду један од изборних предмета у основним и средњим школама.

Идеја да се покрене овај пројекат почела је када је „Креативном погону“ одобрен пројекат за обуку студената глуме циркуским вештинама, а „Лудифику“ прихваћен пројекат за обучавање деце. Након тога ове две организације су се удружиле и та два пројекта спроведена су заједно под називом „Цирконео“. Идеју је подржала и фондација „Нови Сад 021“. Мира Добрковић каже да је „Цирконео“ замишљен као пројекат који ће обухватати школу циркуса, фестивал савременог циркуса и продукцију нових представа.

„Школа је намењена деци узраста од девет до тринаест година, што би са једне стране требало да представља добру базу за будућност, а са друге стране ту су глумци са Академије који ће научити нове вештине које им могу помоћи у њиховом даљем раду и добијању нових улога“, додаје Драган Јајић Владисављев.

(фотографију уступио Ludifico)

Рад се састоји из три целине. Најпре ће полазници пробати све вештине које Мира и Драган могу да им покажу. То су жонглирање, манипулација објектима, акробаланс (пирамида од људи), ваздушне акробације и акробације на поду. Затим ће се свако од њих определити за један реквизит или за једну вештину након чега ће то усавршавати. Последња фаза је припремање перформанса који ће изводити пред публиком и то ће бити презентација свега наученог.

Поред рада са Миром и Драганом, у госте ове школе долази Давид Раго, циркуски уметник из Француске. Како кажу, он је неколико пута био у Новом Саду и доста је утицао на развој и правац кретања циркуса у граду, од њега су тренери доста тога научили о савременом циркусу. Према Драгановим речима, чим су Давиду представили идеју, он је одлучио да дође и да десетак дана проведе у Новом Саду, креирајући и уживајући у Србији.

Разбијање предрасуда о циркусу

На тренингу који је одржан у просторијама КУД-а „Марковић“ владала је невероватна атмосфера. Сала која је првенствено намењена пробaма фолклора, послужила је као место за тренинг. Пространа, топла, са огледалима, испуњава услове који су потребни за безбедност свих присутних. Уз музику која се чула са мобилног телефона, полазници школе, група од девет до тринаест година, вежбали су жонглирање чуњевима. Они мало вештији жонглирали су и са три чуња. Када је тренинг био при крају, вежбали су како један предмет може имати другачију улогу од примарне, користећи машту и покрете.

Уна, која има 13 година каже да је одабрала „Цирконео“ зато што је баш „кул“. „Највише ми се допада жонглирање, али у ствари све волим. Требало ми је мало времена да научим неке ствари, али све се може савладати вежбом.“ Унин вршњак, Димитрије, решио је да похађа школу циркуса због друштва, према његовим речима сви се друже и равноправни су, док је Бојана „Цирконео“ одабрала зато што јој делује забавније од осталих спортова. На питање шта то има циркус што немају други спортови одговара – душу и круг. „Другари и тренери су супер, нико никог не осуђује и сви можемо да будемо оно што јесмо пред другима“, додаје Бојана.

(фотографију уступио Креативни погон)

Родитељи су такође задовољни тренинзима и одушевљени идејом. „Мислим да је ово савршен пројекат, али буквално, моје дете је одушевљено. Нигде у граду, а и шире, не постоји спорт овог типа“, каже Беата Ковач Божовић, мајка девојчице која тренира у школи и додаје да би била права штета уколико овако нешто престане да постоји.

Људима који никада нису били у циркусу или имају неке предрасуде о томе, тренери ове школе поручују да дођу и увере се да то није ништа „катастрофално и глупо“, како каже Мира Добрковић. „Поред тога што је забаван, циркус има и друге бенефите; побољшава концентрацију, развијају се обе хемисфере мозга и добро се осећате после тога“, уверава Драган.