Лабораторија

Два наличја будућности

На јужној обали Аустралије, у предграђу Мелбурна, гради се први „Тесла град“ под називом Јара Бенд (YarraBend). Овај најновији пројекат компаније „Гленвил“ предвиђен је као место здравог живота, еколошки готово савршено, самоодрживо и природно.

image2

Насеље на обали реке Јара простире се на 16 хектара зелених површина, које претежно чине ливаде, паркови и шуме. Идеја читавог пројекта јесте да се људи врате животу који ће проводити у хармонији са природом и то помоћу најсавременије технологије. Биће то место комфорног и мирног живота, на безбедној удаљености од смога, јурњаве и буке коју проналазимо у великим градовима. Кровови свих објеката у овом предграђу биће опремљени соларним панелима, који преко дана генеришу електричну енергију, а сваки дом ће поред тога поседовати и Тесла Powerwall, батерију за домаћинство која преко ноћи напаја електричне уређаје. Она поред тога поседује и одређену количину резервне струје предвиђену за коришћење у случају престанка напајања соларним путем.

Осим тога, компанија Тесла ће сваку гаражу опремити пуњачем за истоимене аутомобиле, мада поред предвиђених пешачких и бициклистичких стаза које воде кроз шумовите паркове и улице, за колима готово да неће бити потребе. Због одрживе структуре пројекта, житељи овог места могу очекивати смањење потрошње воде за готово 43 одсто, док ће чак 80 одсто смећа из овог краја бити рециклирано. За оне који желе да оду даље од овог зеленог (к)раја, у близини насеља налази се и железничка станица која ово еколошко предграђе повезује са Мелбурном. Жеља је да се изградњом дечијих игралишта, спортских терена, стаза за трчање и теретана на отвореном, подстиче спортски дух и да се тиме негују здраве животне навике. По узору на скандинавске градове, где бицикл представља омиљено превозно средство, посебним уличним дизајином ово насеље ће повећати безбедност саобраћаја и поштовање између пешака, бициклиста и возача.

tesla-suburb-yarrabend-hero-2-1200x675

03coralbleachingПрви „Тесла град“ у свету биће потпуно прекривен брзим интернетом, а осмишљена је посебна Јара Бенд апликација, која ће становницима пружати све потребне информације у вези са њиховом еко-заједницом, као на пример ред вожње градског превоза, детаље о ресторанима или се преко апликације могу слати позиви на друштвена окупљања или културне манифестације. У тако савршено предвиђеном систему здравог начина живота ни култура није остала непоменута. Како пројекат најављује, акценат ће бити стављен на локалне, али и интернационалне уметнике, чија ће дела красити улице Јара Бенда.

Планирана је изградња скоро две и по хиљаде објеката различитих смештајних капацитета, а продаја првих кућа је већ у току. Цене некретнина крећу се између 1,4 и 2,1 милиона долара и нови власници ће моћи већ крајем следеће године да се уселе у своје зелене домове.

1194984917871681339recycle_anthony_liekens_-svg-hi

СА ДРУГЕ СТРАНЕ КОНТИНЕНТА
И док на југу Аустралије ничу насеља будућности, где људи живе у складу са природом, на северу земље природа полако, али сигурно, одустаје од живота у којем је приморана да Земљу дели са људима.

Највећи корални гребен и некада најбогатији еко-систем заменио је своје јарке боје белом, попут заставице у знак предаје. Драстичне промене температуре воде, загађења и повећано зрачење, проузроковали су до сада највеће „избељивање“ Великог коралног гребена. Ова болест настаје када корал одстрани из себе алге које живе у његовом ткиву и које му дају јарке боје, али и могућност за фотосинтезу.

До сада је готово 93 одсто аустралијског гребена побелело, али, како стручњаци наглашавају, то не значи да је гребен потпуно мртав и постоје велике шансе да се опорави. За сада је, према најновијим објавама из кабинета аустралијске владе, мртво 22 одсто гребена. Ово је до сада трећи забележени губитак боје са којим се овај велики систем суочава у последњих 18 година.

Појава која је забринула људе јесте аларм упозорења да су еколошки услови за живот лоши и прете да униште огромно природно станиште дугачко 2.250 километара и старо готово два и по милиона година. Нагле климатске промене погодиле су све корале широм света, али је због своје величине гребена ситуација најприметнија у Аустралији. Најновија истраживања уливају наду да ће већи део корала бити у стању да се прилагоди новим условима живота, али ће научници након опоравка морати да „пошумљавају“ гребен, не би ли вратили стари сјај највећој туристичкој атракцији овог континента.

Како наводе из организације за заштиту корала, за сада је циљ да ураде све што је у њиховој моћи да умање глобално загревање и да брзо реагују на ова упозорења која им природа упућује. Изградња „Тесла града“ у земљи кенгура само је један корак ка еколошки високим стандардима који су широм света, судећи по знацима природе, све потребнији.