Рубрике Србија

Епидемија неинформисаности

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, у Србији и у српским општинама на Косову регистровано је 238 случајева малих богиња, преноси Бета.
Зараза се прво појавила на Косову, a затим се проширила на Бујановац, Краљево и Суботицу. Последњи регистровани случај забележен је у Нишу.

У нашем здравству за спречавање појаве малих богиња користи се вакцина ММР која спречава три болести, а то су: морбили (мале богиње), мумпси (заушке) и рубеоле. Ова вакцина даје се деци у периоду од 13 до 18 месеци старости.Разлог ширења болести је низак проценат вакцинисане деце. Један од узрока невакцинисања је неповерење у ММР вакцину. Поједини родитељи и стручњаци повезују је са аутизмом и другим болестима. Узрок неповерења ,такође, јесу нетачне информације и аргументи који су доступни путем интернета и друштвених мрежа.
Имунолог универзитетске дечије клинике „Тиршова“ Срђа Јанковић изјавио је за Журналист да је неповерење заједнички проблем друштвеног и здравственог система.


„Постоји читав низ различитих мотива за оспоравање ваљаности и заштитне вредности вакцинације. Не боје се сви родитељи вакцинације.  Међутим, свима је заједничко неповерење у лекаре, здравствени и друштвени систем и у институције”, изјавио је Јанковић.


Оспоравање развоја медицине

Иако се медицинска технологија развија, вакцина је само један од  проблема у нашој земљи у овој области. Др Јанковић наводи да то није само проблем у нашој држави те да ни у свету није много другачије и додаје да је сам поглед на свет, с научног аспекта, спорна чињеница.

(фото: Н1)

„Сведоци смо све шире распрострањеног оспоравања научних сазнања, научног метода и читавог погледа на свет који је утемељен на науци. То је део сложеног историјског процеса који има мноштво аспеката. Међутим, ваља напоменути да је вакцинација донекле и „жртва властитог успеха”, будући да се великим делом, управо захваљујући томе што се ова превентивна мера успешно спроводи већ дуже од два века, обољења предупредива вакцинацијом данас у многим срединама, укључујући и нашу, веома ретко виђају, те су на њих многи сасвим заборавили“,изјавио је др Јанковић.

Подељена мишљења

С друге стране, неколицина лекара залаже се против обавезне вакцине. Једна од иницијаторки је Јована Стојковић. Она је, гостујући у емисији „Да можда не”, рекла да се не залаже за укидање било које вакцине, већ да се родитељима дâ избор да ли ће вакцинисати своју децу или не. Противници обавезне вакцинације обично се оглашавају путем друштвених  мрежа с одређеним тврдњама о наводном разоткривању истине о вакцинама. Како преноси Данас, сматра се да је Удружење грађана против обавезне вакцине допринело паду процената вакцинације јер, по њиховом мишљењу, оне узрокују разне болести попут аутизма и на тај начин шире панику. На основу тога, стручњаци и лекари покренули су тужбу против Јоване Стојковић.

Према изворима Бете, један од иницијатора сматра да је вакцинација без могућности избора потез против човечанства. Прошлог месеца Уставни суд одбацио је њихову иницијативу против невакцинисања због недовољно поткрепљених аргумената.

Могући ризик?

Да ли је потребно повезивати ММР вакцину са аутизмом др Јанковић објашњава тиме да ниједна вакцина није ништа мање безбедна, али да је већи ризик не применити је јер она спречава низ великих болести.

„Вакцина ММР није ништа мање безбедна од других вакцина, а вакцине су у целини најбезбеднија медицинска средства. Озбиљне нежељене реакције на вакцине знатно су ређе него у случају већине лекова, укључујући и многе који се продају без рецепта. Ризик примене вакцинације хиљадама пута је мањи од ризика који носе болести које вакцинација спречава. Хипотеза о узрочној вези између вакцине ММР и аутизма оповргнута је великим бројем методолошки ригорозних, темељно и савесно изведених и међусобно независних научних истраживања. Закључак свих ових истраживања је недвосмислен: деца која су примила вакцину ММР и деца која је нису примила имају идентичан ризик да оболе од поремећаја из спектра аутизма. Исто важи и за све друге вакцине. Међутим, често се први знаци аутизма уоче у другој години живота, а то је време када деца примају вакцину ММР. Тада је реч о пуком временском поклапању“, рекао је Јанковић.

С истим проблемима суочавају се и у свету. У скандинавским земљама вакцина је препоручена, али без обзира на то, већи део становништва вакцинисан је.

(фото: shutterstock)

Према подацима Батута, током 2016. године у Правилнику о имунизацији и начину заштите лековима обухват ММР вакцинације износио је 81%, а ревакцинација 91,1%. Законом су донете одређене мере предострожности. У Члану 98 наводи се да деца која нису примила вакцину против малих богиња не би смела да похађају предшколску и школску наставу. Тиме је број вакцинисане деце повећан у појединим градовима у Србији. На основу тога, Јанковић указује на пораст вакцинисане деце.

„Обухват деце вакцинацијом у овом тренутку је у великом порасту, што указује да је велика већина родитеља уважила савете лекара, који инсистирају на томе да је вакцинација најбољи начин заштите од оних болести против којих постоје вакцине“, изјавио је Јанковић. Према његовим речима, масовно невакцинисање ствара услове за повратак обољења која су вакцинацијом била успешно сузбијена. Вакцинација, како он каже, подједнако штити појединца, локалну заједницу и читаво друштво.

Епидемија малих богиња почиње симптомима као што су висока температура, упала вежњача и кијавица. Након два дана јавља се осип по телу.Већина оболелих, по речима имунолога, опоравља се веома брзо.

Суштина јесте дилема родитеља због недовољно провереног информисања о ММР вакцини. Имунолог Јанковић каже да је циљ вакцинације да се уношењем у организам нешкодљивих микроорганизама, који су слични узрочницима заразних болести, или њихових, такође нешкодљивих компоненти, стекне трајна заштита од оболевања. То је могуће захваљујући природним одликама нашег имуног система који поседује способност „имунског памћења”.

За разлог појаве малих богиња, како преноси Бета, министар здравља Златибор Лончан изјавио је да су “одговорни појединци из фармацеутске индустрије и да њиам одговара да што више људи буде болесно како би се продаја лекова повећала. Он је додао да неће изаћи без доказа и да ће сви родитељи који не вакцинишу своју децу бити новчано кажњени и до 300.000 динара.