Рубрике Спорт

Факти и фикција: регионална фудбалска лига

Док је регионална лига за сениоре још увек прилично далеко од реализације, челници фудбалских организација из региона, пре свега домаћина састанка – Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе, Македоније и Мађарске озбиљно размишљају о томе да покрену овакво такмичење за омладинце. У Бијељини се од 2014. године, уз подршку UEFA, одржава Турнир пријатељства који окупља најбоље тимове из региона за играче до 14  година и који се показао веома успешним. План је да се покрене омладинска лига за фудбалере (узраста 16-18 година) од учесника поменутог турнира, која би им омогућила да стекну важно искуство одигравања јаких утакмица.Датум почетка такмичења за сада остаје непознаница.

Представници фудбалских савеза земаља региона састали су се петог децембра у Загребу како би разговарали о покретању регионалне лиге у омладинској и женској категорији

Наредно окупљање је заказано за почетак 2017. када се очекује да ће бити изнети конкретни предлози као што су финансије и начин избора клубова учесника. Фудбалски савез Хрватске је у свом саопштењу, издатом након састанка у Загребу, навео да је пројекат представљен стручој комисији UEFA која има позитиван став у вези са овом идејом, пренео је црногорски портал CdM.

Клубови из наше земље су у разговору са Фудбалским савезом Србије дали начелни пристанак за ову идеју. То је за „Новости“ потврдио српски представник у Загребу, координатор млађих селекција ФСС-а, Митар Мркела. „Очигледно је куда иде европски фудбал. На једној страни су, условно речено, велики и богати који имају свој јасан циљ, а шанса нас малих је да се на најздравији и најспортскији начин удружујемо и да размишљамо унапред, а не да нас догађаји претичу. Идеја је да се направи лига која је интересантна за навијаче и за спонзоре, а крајњи циљ је да млади фудбалери кроз јаке утакмице добију неопходно међународно искуство“, закључио је Мркела.

„Турнир пријатељства“, подржан од стране UEFA & UNICEF-а одржава се у Бијељини од 2014. године и у њему се такмиче најбоље омладинске селекције клубова у региону

Балкан је непресушни извор младих талената, а овакво такмичење би било много интересантније од већ постојећих лига и застране скауте. Домаћи клубови имају великих потешкоћа да задрже своју децу, па тако они пре него што напуне двадесет година одлазе у иностранство, где врло често седећи на клупи не успевају да изграде онакву каријеру каква им је била предвиђана у старту и ту су на губитку и репрезентација и клубови. Квалитетнија лига за младе би значила и више новца од њихових трансфера, што би у некој будућности могло да значајно допринесе финансијској стабилизација клубова, те им омогућило да најбоље производе својих школа задрже у земљи док не буду довољно зрели да се опробају у јачим лигама.

ОДГОВОР НА ЗАТВОРЕНУ ЛИГУ ШАМПИОНА

Последњих дана су се у медијима појавили наводи који кажу да би регионална лига за сениоре требало да почне у септембру 2018. године. Како је речено, у оквиру тог такмичења би требало да наступају 24 екипе са подручја бивше Југославије и Мађарске које нису успеле да се пласирају ни у Лигу шампиона ни у Лигу Европе.

Председник Фудбалског савеза Македоније Васко Дојчиновски је чак смело изјавио да европска кућа фудбала подржава и овај пројекат, као и да је већ обезбедила наградне фондове за победника и такмичаре потенцијалне лиге. Извор из ФСС-а је изјавио да се на тему сениорске лиге није озбиљније разговарало. Највећи хрватски клубови Динамо и Хајдук су се огласили за тамошње медије, рекавши да све информације у вези са оваквом лигом добијају из медија. На питање Журналиста колико је читава ова прича озбиљна из UEFA је стигао одговор у коме се наводи да су домаћа првенства основ фудбала у Европи и да, иако су регионална такмичења споменута у неким случајевима, још увек нема конкретних предлога за њихово формирање. Овим су тврдње Дојчиновског демантоване.


СЛИЧНЕ НАЈАВЕ У ПРОШЛОСТИ
Ово није први пут да се помиње оснивање такмичења за фудбалске клубове из бивше Југославије. Пред крај 2012. су се појавиле спекулације да UEFA на челу са бившим председником Мишелом Платинијем, има план да направи лигу од 16 тимова, у којој би, сем југословенских екипа, учествовали још тимови из Бугарске и Мађарске.

Након састанка који су савези поменутих земаља и представника UEFA имали у Будви, веровало се да би такво такмичење могло да буде покренуто до 2015. Међутим, након почетних најава, медији су о овоме престали да пишу и убрзо је на све заборављено.


Приликом посете Загребу 20. децембра, председник UEFA Александар Чеферин је у изјави за „Новости“  рекао да се размишља о комбинованим лигама и да су оне могуће у будућности, али да то не мора нужно да буде лига бивше Југославије. Сличне лиге би биле организоване широм Европе.

Разлог таквим изјавама је покушај најбогатијих европских клубова да формирају затворену Лигу шампиона у којој ће имати загарантована места, без обзира на пласман у домаћем првенству. Резултат све јачег притиска на европску кућу фудбала је Лига шампиона која креће од сезоне 2018/19, а која ће бити затворенијег типа него до сада.

По четири најбоље пласирана тима из четири најјаче лиге (тренутно шпанска, енглеска, немачка и италијанска) имаће по четири загарантована места у елитном такмичењу и чиниће његову половину, док ће се велика већина мањих европских клубова, шампиона својих земаља, борити за пет места у истом. Већа конкуренција доноси више новца за мање екипа, што значи да ће многи остати без новчаних награда услед немогућности да се пласирају у Лигу шампиона, која је и сада за све овдашње тимове, изузев загребачког Динама, немогућа мисија.

Због сваког уступка који се учини богатим клубовима, мањи тимови буду на губитку. Управо све веће попуштање према њима чине последње најаве реалнијим од сличних у прошлости.