Арт&кулација Рубрике

Филмови са две оштрице и најава 2017.

Спин-оф, као једна од занимљивијих и скупљих играчака медија новијег доба, у овој деценији достиже свој врхунац и у филмској индустрији.

Тачна дефиниција спин-офа не постоји. Чак је и проблематично како бисмо ту појаву назвали на српском језику. Можемо је описати као филм чија је главна прича изведена из неког већ постојећег садржаја, односно најчешће другог филма. Она се углавном фокусира на неке догађаје, појаве или ликове из оригиналног дела и даље их развија и посвећује им мало више пажње. Упоредите ову појаву са неком дигресијом коју направите приликом говора и нећете много погрешити.

Добар пример да се схвати феномен спин-офа је франшиза Мадагаскар. Своју популарност великим делом дугује пингивинима, који су првенствено осмишљени као сасвим споредни ликови. Режисер Ерик Дарнел је схватио да ту такође лежи потенцијал и направио је чувене „Пингвине са Мадагаскара“. Спин-оф филм, а касније и неколико сезона серије, учинили су да Мајор и екипа постану најпознатији пингвини на свету. Тај филм никако није наставак Мадагаскар трилогије (за сада), већ додатна прича о неким занимљивим ликовима у том свету.

Када ви, као редитељ или моћна филмска кућа, условно речено, поседујете „капиталца“, шта вас спречава да од тога направите епохално дело од седамнаест делова и десет наставака. Мужење краве тада постаје неодољиво. Носећи се мишљу да ћете направити бесмртно дело, јер имате одличне услове за то, често можете да се самоуништите. Финансијски или морално, ви бирајте. Зато је овај тренд често описиван као мач са две оштрице.

Последњих година су већи филмски серијали под огромним притиском публике кад су у питању додатни филмови за њихове омиљене ликове са великог платна. Одред отписаних, Ратови звезда и Хари Потер су најсвежији примери ове пресије путем интернета. Покренуте су бројне петиције и дискусије на форумима о томе да ли популарна Харли Квин заслужује да добије свој спин-оф филм. Најсветлија тачка последњег DC блокбастера је окупирала интернет након изласка филма овог лета, а пар месеци након тога и даље је актуелна. Људи желе Марго Роби и од тога не одустају. Са истом дилемом се суочавају и ствараоци Хан Солоа, Харија Потера, Наташе Романове (Црна удовица) и многих других популарних ликова за које се у последње време сматра да заслужују својих два сата славе.

Када ову ситуацију посматрамо из финансијског угла оних који стварају ово, дилеме нема. „Одред отписаних“ је зарадио огромне новце и не постоји ниједна препрека која би редитеља Ајера спутала да заради макар упола толико са својом докторком Харлин Квинзел. Звучи примамљиво за све стране које имају користи. Главни разлог и мотив су ту.

Без обзира на то што постоји могућност да је оригинал масакриран од стране критичара, може ли се очекивати дело са упола квалитета које има и оригинал? Да ли квалитет уопште и игра неку улогу овде? Срећом по њих, филмаџије су већ одавно скапирале да не купују критичари биоскопске карте, већ армије фанатика и рекламе у ударним терминима. С тога се све чешће, уз подршку доброг маркетинга, упуштају у воде стварања додатних прича за своје франшизе.

Спин-офови су често под много већом лупом кад је у питању оцена квалитета. Мора се добрим аргументима образложити публици зашто ово није још једно купљење лове, већ један добар и потребан филм који ће нам допунити целокупан доживљај тог измишљеног света. Они имају јасан циљ и намену и не смеју бити коришћени у сврху пумпања новца. Aли, нажалост, таквих је све мање.

ФИЛМОВИ У 2017.
припремио: Аљоша Мудри

У 2017. годину ући ћемо уз доделу Златних глобуса 8. јануара. Управо тих дана почиње нова филмска сезона у којој су, као и претходних неколико година, најишчекиванији суперхеројски филмови, њихови наставци и спин-офови. Очекују нас осми део „Паклених улица“, пети део „Подземног света“, пети део „Пирата са Кариба“, као и осми део „Ратова звезда.“ На серијском фронту је слична ситуација. Доносимо вам кратак преглед издвојених филмова и серија.

Emerald City
Ова серија, замишљена као мрачнија верзија „Чаробњака из Оза” у плану је већ неколико година. Прво је поручена још 2013. и
планирана за 2015. годину, али је отказана пре почетка продукције. На крају је NBC ипак одлучио да поручи десетоепизодну адаптацију Доротиних авантура.
улоге: Ејдриа Архона, Оливер Џексон Коен, Ана Улару
6. јануар

Taboo
„Табу“ је британска драма у којој пратимо пустолова који се враћа у Енглеску из Африке са украденим дијамантима. Главни разлог његовог повратка је освета за убиство свога оца.
улоге: Том Харди, Уна Чаплин, Дејвид Хејман
7. јануар

A Series of Unfortunate Events
Прича о деци Вајолет, Клаусу и Сани Бодлер почиње давне 1999. када је Лемони Сникет објавио прву од тринаест књига за децу. Филмска адаптација, која прати прве три књиге, је урађена 2004. године са Џимом Керијем у улози главног негативца – грофа Олафа. У Нетфликсовој адаптацији, прича прати троје деце које након смрти родитеља усваја њихоф рођак, гроф Олаф који жели да се докопа породичног богатства. Свих осам епизода прве сезоне биће доступне истог дана.
улоге: Нил Патрик Харис, Патрик Ворбуртон, Џоан Кјузак
13. јануар

Tulip Fever
Историјска драма о сликару који се се заљубио у удату девојку коју је сликао. Радња се одвија у Амстердаму у 17. веку, у„добу лала”, када су цене лала нагло скочиле. И данас се тај израз користи за нагли раст цена. Филм је базиран на истоименом роману Деборе Могах.
улоге: Алисија Викандер, Кристоф Валц, Џуди Денч
24. фебруар

Beauty and the Beast
„Прича стара као време“ добиће играну адаптацију са Емом Вотсон у главној улози. Прича прати Бел која се предала Звери да би спасила оца. Поред већ добро познатих ликова из анимираног филма из 1991. године, појавиће се клавир, нови лик коме ће глас позајмити Стенли Тући. За разлику од других играних адаптација, ова ће задржати и све песме. Дизни је најавио и неколико других играних адаптација својих анимираних филмова међу којима су: „Краљ лавова“, „Дамбо“, „Вини Пу“, „Пинокио“ и „Петар Пан“.
улоге: Ема Вотсон, Ден Стивенс, Лук Еванс
17. март

Dunkirk
Кристофер Нолан, познати редитељ, приредио је историјски филм о важној битци у Другом светском рату у којем се војске Велике Британије, Француске и Белгије боре против Немаца на обали Данкирка у Француској.
улоге: Анерин Бернард, Кенет Брана, Том Харди
21. јул

The Dark Tower
Мрачна кула је још једна од адаптација романа мајстора хорор жанра – Стивена Кинга.Након више од десет година планирања и одустајања два режисера (Џ.Џ. Ејбрамс и Рон Хауард), пројекат преузима Николај Арсел. Филм није директна адаптација истоименог серијала књига, већ својеврсни наставак који прати дечака који открива нову димензију.
улоге: Марк Идрис Елба, Метју Маконахеј, Том Тејлор
28. јул

Blade Runner 2049
Харисон Форд се поново враћа у франшизу у којој није играо тридесет година! Не, ово нису „Ратови Звезда“ већ наставак дистопијске драме из 1982. Сада Рајан Гослинг, који је нови „истребљивач“ залуталих андроида на земљи, тражи Фордовог лика који је нестао пре 30 година.
улоге: Рајан Гослинг, Харисон Форд, Ана де Армас
6. октобар

Поплава суперхеројским филмовима нас очекује и ове године: Power Rangers (24. март), Wonder Woman (2. јун), Spider-Man: Homecoming (7. јул) и Justice League (17. новембар).

God Particle
Џеј Џеј Ејбрамс, научнофантастични геније, који стоји иза „Изгубљених”, седмих „Ратова звезда”, треће и четврте „Немогуће Мисије” доноси нам причу о астронаутима. У трећем у низу врло слабо повезане франшизе „Поље детелина”, астронаути остају заробљени у својој станицинакон експеримента у којем је планета Земља нестала.
улоге: Данијел Брул, Елизабет Дебики, Гугу Мбата Роу
27. октобар

Star Wars: Episode VIII
За сâм крај године остављен је нови део „Ратова Звезда”. Режисерску палицу је преузео Ријан Џонсон, који је радио „Браћу Блум” и неколико епизода серије „Чиста хемија”. Након кратке улоге у седмој епизоди, Лук Скајвокер се у потпуности враћа у овом делу. За музику се побринуо Џон Вилијамс, који је редио и на претхоним деловима, док је за прве „Ратове Звезда” добио и оскара. У филму ће играти и недавно преминула Кери Фишер, након потврде да је снимање принцезе Леје одрађено, те ће ово бити њено постхумно остварење.
улоге: Марк Хамил, Кери Фишер, Адам Драјвер, Дејзи Ридли, Џон Бојега
15. децембар

+

Santa Maria della Salute
Здравко Шотра је познат по адаптацијама домаћих романа и причама о познатим личностима. У новом филму и серији, Шотра нам доноси причу о Лази Костићу који се заљубио у доста млађу Ленку Дунђерски и посветио јој песму „Santa Maria della Salute“. Филм се тренутно приказује у биоскопима, а за серију од 11 епизода ћемо морати да се стрпимо до средине године.
улоге: Војин Ћетковић, Тамара Алексић, Слобода Мићаловић
филм: у биоскопима / серија: средином године