Рубрике Спорт

Има ли решења за Фејкера?

Еспортс игре су све популарније. Неки аналитичари сматрају да ће у будућности бити популарније и од регуларних спортова. Разматра се чак да оне буду у саставу Олимпијских игара 2024. Године, које ће бити одржане у Лос Анђелесу. Све те игре имају и своја засебна такмичења, локална, регионална, континентална, па и светска, која се однедавно преносе и на телевизијама широм света. Тренутно је у току светско првенство у најпопуларнијој еспортс видео игри „League of Legends“ (ЛоЛ-у). Одржава се у пет градова у Кини, а почело је крајем септембра.

За оне који не прате еспортс, ЛоЛ је видео игра у којој се две екипе по пет играча боре да сруше противничку базу. Сваки играч бира којег ће хероја играти и на којој позицији. Постоји пет различитих позиција – топ и мид лејнери, ад кери, супорт и џунгла. Игра за сада броји 140 хероја, неки од њих су специјализовани само за једну позицију, а неки за више њих. У професионалним еспортс лигама један играч у тиму игра само једну позицију, слично као и у неким другим екипним спортовима, док ко игра ЛоЛ само из забаве, може из партије у партију мењати хероје и позиције по жељи. У тимовима који се такмиче на првенству, сваки тим има једног или више „тренера“ који саветују играче које хероје да бирају и какав стил игре да примене, зависно од противника.

Светска првенства у овој игри се одржавају сваке године и представљају кулминацију сезоне која траје од децембра до новембра. Прво светско првенство у ЛоЛ-у одржано је 2011. године у Шведској и тада је „Фнатик“ тим однео победу и награду од око 100 000$. Сматра се да је ово заправо био почетак експанзије еспортс такмичења у свету. Прошле године је финале овог такмичења које се одиграло у Америци оборило све рекорде гледаности, како је мечеве у којима су се састали СК Телеком и Самсунг Галакси тим погледало око 45 милиона људи. Управо после тог финала се дошло на идеју да еспортс такмичења буду у саставу Олимпијских игара.

Што се овогодишњег првенства тиче, правила су остала иста – игра се по систему 5 на 5 на три победе у највише пет мечева, 24 тима се боре за златни трофеј тежак око 10кг и новчану награду од преко 5 милиона долара. Тимови су распоређени по следећем редоследу: по три тима из Јужне Кореје, Кине, Америке, Европе и Тајвана/Хонг Конга и по један тим из Бразила, Централне и Јужне Америке, Јапана, Океаније, Турске, североисточне Азије и Русије, као и један тим који добија посебну позивницу, односно „вајлдкард“, а то је тим који је најбоље пласиран у осталим регионима на полусезони. Ове године су „вајлдкард“ добили Гигабајт Маринси из Вијетнама.

Прошлогодишњи шампион и тим који је тренутно најтрофејнији са три освојена светска првенства, корејски СК Телеком је и ове године фаворит за освајање овог такмичења. Посебно што у тиму имају, по мишљењу многих, најбољег играча на свету, Ли Санг-Хјока, познатијег под псеудонимом „Фејкер“. У интервјуу који је дао за званични сајт ЛоЛ-а, рекао је да за СК Телеком ове године нема лаких мечева.

„Имали смо тешку групу и замало да испаднемо у четвртфиналу, али успели смо да се вратимо у игру. Мислим да тренутно мој тим игра испод свог нивоа и морамо још да се побољшамо ако желимо да освојимо светско првенство.“

Истина, у четвртфиналном мечу екипа Мисфитса добро је намучила СК Телеком. Водили су 2-1 и имали прилику да заврше игру и избаце их са светског првенства, а онда је светски шампион на челу са „Фејкером“ убацио у брзину више и победио наредна три меча и тако осигурао место у полуфиналу и мечу са екипом „Royal Never Give Up“ (РНГ).

Други полуфинални пар су тимови Самсунг Галакси из Кореје и Ворлд Елите из Кине. Самсунг Галакси је до полуфинала дошао са само два пораза и то у групној фази првенства. Верује се да ћемо гледати репризу прошлогодишњег финала и да ће тај окршај поново оборити рекорде гледаности. АД кери Самсунг Галаксија, Парк Џеј-хјок, односно „Рулер“ је за Рајот гејмс изјавио да прижељкују тај дуел и да ће то бити до сада невиђен спектакл.

Наравно, ни Ворлд Елите ни РНГ нису за потцењивање. Ворлд Елите је први професионални еспортс тим који је настао у Кини, прошли су као први у својој групи резултатом 5-1, а у четвртфиналу су савладали амерички Клауд Најн резултатом 3-2. РНГ је такође био први у групној фази такмичења и завршио је испред Самсунг Галаксија, тачније управо од РНГ-а су изгубили једина два меча на првенству. РНГ је потом у четвртфиналу са лакоћом савладао Фнатик са 3-1. Ипак, у анкети која је спроведена у Кини, сви очекују да ће се и ове године СК Телеком поново окитити титулом светског шампиона.

Финале светског првенства у ЛоЛ-у одиграће се 6. новембра на Националном стадиону у Пекингу, познатијем као „Птичије гнездо“, чији је капацитет око 90 000 људи, но највећи број гледалаца ће пратити ове мечеве путем видео преноса који ће ићи уживо на званичном сајту ЛоЛ еспортса. Рајот гејмс, компанија која је направила ову игру, истовремено је и организатор турнира. Они су пре финала изјавили да су поносни на досадашњи напредак ове игре и да ће овогодишње финале бити још запаженије од претходног.