10 Питања

Нема једноставних решења

Лука Кнежевић Стрика (Београд, 1983) један је од чланова иницијативе „Не давимо Београд“ која је настала као бунт против пројекта „Београд на води.“ Са још шест организација, основали су „Грађански фронт“ чији је циљ, како кажу, охрабривање грађана да кажу истину и недопуштање заташкивања и лажи. За Журналист, Лука је говорио о протестима, њиховој медијској покривености, али о могућности учешћа на предстојећим локалним изборима.

1. Прошло је пола године од рушења у Савамали, а још увек нико није одговарао за то. Да ли видиш скори епилог овог случаја?

Због апсолутне власти којом располажу, и спремности да не поштују законе, иако их сами доносе, званичници још увек нису процесуирали одговорне, иако знамо из јавног обраћања премијера, да је у питању врх београдске власти. Епилог овог случаја је том изјавом почео, али он ће трајати дуго и биће већи по значају управо због покушаја да се на сваком кораку минимизирају и заташкају злочини.

2. До сада сте организовали седам протеста. Да ли ентузијазам и број „шетача“ опада, с обзиром на то да до промена и даље није дошло?

Протести у организацији Иницијативе су почели још прошле године, у време када широј јавности још није било очигледно колико је штетан и колики насилнички потенцијал заправо има пројекат Београд на води. Догађаји у Савамали су били окидач на који су људи реаговали. И на последњим протестима је био присутан велики број грађана и не бих рекао да ентузијазам опада, ни наш, ни шетача.

ima-nas

3. Како би оценио досадашњу медијску покривеност протестâ у Београду?

Медијска покривеност протеста доста је повезана са тешком ситуацијом на медијској сцени Србије. Чини се да је власт успешно спровела укидање сваке врсте дијалога о свим питањима од јавног значаја. У јавност се излази саопштењима и тврдњама за чију истинитост се не одговара, а простор је новинарима јако сужен па се ретко дешавају и питања која оспоравају изнете тврдње. Погледајте само како изгледају чувене премијерове конференције за штампу.

Што се наших порука тиче оне су преношене променљиво. У почетку смо били изложени потпуној медијској блокади, али се након покретања масовних протеста ситуација променила и медији су почели да извештавају и најављују догађаје.

4. Покрет Подржи РТВ“ који има сличну идеју као иницијатива „Не давимо Београд“ више не организује протесте. Који је по твом мишљењу био разлог за то и како ћете се ви борити да вам се не деси иста ствар?

Протести нису циљ већ средство да се пошаље порука, онда када нормални канали не дају резултата или су затворени, као што је случај са РТВ која је, мимо законских регулатива, фактички преотета. Та борба није завршена и сигуран сам да „Подржи РТВ“ неће одустати. Да ли и када ће они организовати нови протест или другу врсту акције зависи од њихове тактике, али ни они, као ни грађани Новог Сада неће престати да се баве овим питањима, зато што су истина и правда на њиховој страни.

14958336_10206515302595979_1182574210_n

5. Када се узме у обзир стање у Србији годинама уназад, зашто по твом мишљењу на улицама није већи број грађана?

Битније од броја људи на улицама је чињеница да тај број расте. Све више људи је поново спремно да се избори за интересе грађана, а не за интересе политиканата. Многи људи су с правом разочарани у целокупну политичку сцену, зато што је у питању фингирање политике – уместо политике, ми у јавној сфери већ деценијама имамо само групу људи која се смењује и спроводи исти начин владања, који је суштински неслободан и штетан по грађане, а мења само реторику, а некада чак ни то.

6. Да ли је сваки протест ове врсте осуђен на повезивање са 5. октобром и неуспехом који је након њега уследио?

Пети октобар десио се пре 16 година, а за права која су нам ускраћена треба се борити свакодневно. Зашто је та борба изостала у том великом периоду и зашто људи нису били на улици чешће није питање за нас. Поред неуспеха чији је резултат политички муљ у коме живимо, ипак је у питању и један велики успех. Петог октобра је прекинут период који је по многим карактеристикама далеко лошији од данашњег и то не треба заборавити. Мислим да су данашњи протести различити, јер смо се скупили ван система или било које институције. Који ће бити дугорочни резултати, не можемо да знамо унапред, али хајде да се заједно боримо да створимо јавност која ће их надживети.

7. Колики је број људи заправо спреман да се бори у оваквим ситуацијама, а колико је оних којима су те шетње забава за инстаграм“?

Не можемо да измеримо тачну мотивацију било кога ко долази на протест. Протести су део друштва и садашњег тренутка и не могу нити треба да покушавају да избегну то како комуникација данас изгледа. Оно што јесте битно и што протести раде је да шаљу поруку да грађани имају глас и да су спремни да устану и покажу се у борби за поштовање права и у одбрани својих градова, својих медија, јавног – та порука је одјекнула и привлачи нове људе и ствара притисак на званичнике.

13247947_621695788007930_4002397553228276325_o

8. Како је дошло до одлуке да се формира Грађански фронт и који му је циљ?

Различите групе са којима смо у процесу формирања Грађанског фронта сарађују међусобно у размени знања и подржавају активности једни других. Ми смо ишли на протесте у Ниш и Нови Сад, они су долазили код нас, а делимо исте идеје о већој укључености грађана у јавне политике. Оснивањем Грађанског фронта планирамо да озваничимо ове праксе, али ће појединачне чланице задржати независност у свом деловању. Циљ је наставак борбе, а жеља нам је да охрабримо све већи број људи да кажу истину и да не дозволе лажи и заташкавања која се дешавају у нашим градовима, општинама и у нашем друштву.

9. Постоји ли могућност да ће Грађански фронт учествовати на председничким изборима следеће године? Ко би по вашем мишљењу требало да буде председнички кандидат?

Грађански фронт још увек није формално основан, а тренутно у Србији не постоји ниједан председнички кандидат,  нити су избори расписани. Када буде дошло време, и будемо доносили одлуку о томе, а у оквиру Грађанског фронта одлуке се доносе консензусом, обавестићемо и јавност.

10. Да ли се плашите да претварајући покрет у политичку опцију може доћи до губитка кредибилитета протеста против Београда на води”?

Ако проценимо да ћемо кроз изборни процес моћи боље да допринесемо постизању правичнијих градова у којима места има за све његове грађане и у којима се бавимо јавним и заједничким интересима, а не интересима политичко-економске екипе ортака, кумова и браћала блиских појединцима на власти, не бежимо од тога. Нема једноставних решења. Причамо о свему.