Арт&кулација Рубрике

Против кретенизације радија

Водитељи Дашко Милиновић и Младен Урдаревић обележили су први рођендан успешно покренутог пројекта „Дашко&Млађа“. Због све лошијег положаја новинара, разних малверзација и политичког утицаја које су ова два новинара и сама осетила кроз свој рад, медији цивилног друштва истакли су се као решење за побољшање медијске сцене у Србији, као и притиске са којима се новинари сусрећу.

Након једне године рада, један од оснивача овог пројекта Дашко Милиновић каже да су људи препознали њихову идеју као себи блиску и подржали је. Желели су да створе радио који би био другачији од других. У томе су, захваљујући грађанима, успели.

“Грађани могу да се пријаве преко сајта „Патреон“ који нам помаже око финансирања. Кад се једном пријаве, сваког месеца им се са рачуна скида одређена сума новца који су они издвојили за нас. Ово се показало као јако добро решење, јер знамо месец дана унапред где смо,”рекао је Милиновић за Журналист.

Програм радија траје целог дана, од тога 21 сат је резервисан за ди-џеја, а три сата дневно, од седам до десет ујутру, траје живи програм. После више од пола године рада, придружиле су им се и млађе колеге.

Игор Михаљевић, новинар који је из сличних разлога покренуо блог „Знаш ти зашто“, сматра да државном апарату није у интересу да грађани знају за медије цивилног друштва и зато их намерно прећуткују или гуше. Он рад Дашка и Младена оцењује највишим оценама.

“Два интелигентна, духовита, способна и вредна човека успела су да пронађу медијску форму у којој неће правити компромисе због егзистенцијалне угрожености. Имају одличан преглед друштвено-политичког и уличног стања у земљи и међу првима ће духовито рећи да је цар го,”каже Михаљевић.

(фото: мојновисад)

Он верује да давањем редовних донација за самосталне, истински слободне медије и појединце, грађани и грађанке не само што директно бирају медијски производ који ће платити и подржати, већ знају да ствараоци програма не зависе од интереса компанија, рекламера и странака већ искључиво публике, због чега могу да раде без цензуре и пратећих финансијских ограничења.

Велики број слушалаца чине млади људи који у овом радију проналазе другачији садржај него на комерцијалним станицама. Једна од редовних слушатељки је студенткиња Економског факултета Сања Керавица, која каже да јој се допада то што има доста музике и хумора, али и то што подкаст омогућава да преслуша оно што пропусти. „Допада ми се што не врте стално исте песме, већ имају разноврстан репертоар. Најчешће слушам овај радио када дођем са факултета или ујутру ако немам рано предавања“, објашњава слушатељка.

Новинар и професор журналистике Динко Грухоњић каже да подржава идеју коју су Дашко и Млађа створили и додаје да су они живи доказ да медији цивилног друштва могу да опстану у Србији.

“Доказали су да, ако сарађујете са сопственом публиком, имате и њено поверење, и у том смислу спремност публике да вам помогне у финансирању програма. Они могу да послуже као одличан пример и неким другим нашим колегама који су, нажалост, или остали без посла због неуспеле приватизације медија или су због цензуре одлучили да се више не баве новинарством – додаје овај медијски стручњак.

Онима који желе да покрену сличан пројекат, Дашко и Млађа поручују да је упорност најважнија. „Смислите добро план и не покушавајте да будете свима добри. Неко мора и да полуди што ви постојите. То је гарант квалитета. Реално процените своје могућности и спремност на тежак рад“, додају они и најављују да у будућности планирају да произведу што више ауторског програма, али и да прошире колектив.

Leave a Reply