10 Питања Рубрике

Свежи о(т)пуштени

Након избора и смена које су од маја уследиле на Радио-телевизији Војводине, без уговора су остали и радио водитељи Дашко Милиновић (36) и Младен Урдаревић (39), чија емисија „Аларм“ се емитовала сваког радног дана од 6 до 9 на О радију. Пет минута након што су завршили последњу емисију, за Журналист су говорили како је било радити последњих недељу дана, колико се програм РТВ-а променио од маја, али и о њиховим плановима након О радија.

1. Од првог октобра се емисија Аларм више неће емитовати на О радију. Какав је осећај био радити емисију тих последњих недељу дана?

Млађа – Било је другачије јер су до сад наша искуства када смо ногирани са неког медија била таква да нисмо знали тренутак када ће пасти сечиво гиљотине, међутим сада смо први пут знали кад нам истиче уговор и шта ће се догодити.

Дашко – Више се ради о унутрашњем осећају. Наш унутрашњи осећај је био чудан. Ја сам био тотално исрцпљен. Вероватно ми је ово најдужа и најтежа радио недеља од кад се бавим овим послом.

Млађа – Мораш да објашњаваш људима, знаш оно „јао па зар и вас, шта ћете сад да радите“ а нама је то већ трећи пут за то „па зар и вас“ тако да ми све ово гледамо само као један нови почетак (смех).

Дашко – Имам осећај као да су се људи намучили, да смо ми намучили људе више него што је требало, а да смо ми хумор са вешалом и да стојимо и чекамо да нам намакну омчу. Делује ми да је слушаоцима много теже пало него нама и јесте ми драго због тога, али и исцрпело ме је емотивно, баш онако, к’о да сам шест мачака сахрањивао сваки дан.

Млађа – Нисмо умрли, ту смо, појавићемо се на неком другом медију. Нажалост не можемо више овде, искрено ово нам је најбоља сарадња до сада, имали смо најбољу екипу и нисмо штрчали. Обично бисмо у претходним медијима доста штрчали, а овде су људи који размишљаљу врло слично као ми и били смо у неком свом природном окружењу и то се наравно не може допустити и то не сме да траје.

ovde-su-bili-dasko-i-mladja

2. Како вам је тачно саопштено да се емисија укида?

Дашко – Само нам није продужен уговор. Ево пре пет минута смо завршили последњу емисију и нико нам званично није рекао ништа. Најсмешније је било што сам ја јуче у разговору колегиницу из јутарњег програма на телевизији у који смо се укључивали сваки дан замолио за минут укључења да се опростимо са слушаоцима и она ме пита „што, шта је било?“ Тако да одмах видиш да ту лева рука не зна шта ради десна. Да није било те правне службе која регулише питања спољних продукција, и нама би вероватно била новост да је крај. То је та сурова биократија која је њима супер послужила. Ми немамо на шта да се жалимо, једино на то што нисмо направили боље уговоре када је претходна екипа била ту.

Млађа – Наравно то не значи да ми од понедељка нећемо наставити да долазимо на О радио. Не могу они да укину наше право да седимо улудо и једемо бурек. Ми смо као онај момак кога остави девојка а он настави да долази испод прозора и да досађује.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/285389572″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

3. Дашко, када смо прошли пут разговарали, рекао си ми да те цензура у медијима не погађа јер се никад није десило да неко покуша да те спречи да кажеш то што желиш. Како сада посматраш читаву ситуацију?

Дашко – Код нас је углавном цензура та цензура коју човек сам себи наметне у жељи да се не замера и да чува посао. Ми од тога никад ни на који начин нисмо поболели али нам се у међувремену у последњих годину дана први пут десила израда цензуре. То је било када смо радили неке клипове за Блиц сајт. Ту ти буквално човек каже да не смеш да спомињеш Вучића и онда кад ми завршимо снимање неког скеча кажу нам „ово сигурно неће ићи”.
Тад смо били цензурисани и ево сад. Али ово што се нама десило је формално чисто. Истекао је уговор и имали су право да га не продуже, а сад што ми знамо из којих разлога је то било и не можемо никоме да докажемо, то је друга ствар.

4. Након што су уследиле смене на Радио-телевизији Војводине, ваша укључења у јутарњи програм су била све краћа и било их је све мање. Да ли сте очекивали да ће Аларм на крају бити скроз избачен?Колико је пад гледаности реално објашњење за укидање емисија?

Дашко – Јесмо. Након изборне ноћи, клима Милошевићевског времена се осетила већ сутра ујутру.

Млађа – Има Коракс јако добру карикатуру где Вучић улази у зграду РТВ-а са метлом у руци, а на њој седи дух Слободана Милошевића. Мислим да та сцена најбоље показује све.

Дашко – Као и деведесете, телевизија Нови Сад и телевизија Војводина је опет прва жртва промена на горе. Стигла је иста она четничка екипа која растура све живо.

Млађа – Наравно не може бити исто јер деведесетих нисмо имали интернет који је променио све, барем што се тиче комуникације и организације. Ми уз помоћ интернета можемо да наставимо да радимо наш програм и после овога. Тако да негде је то другачије, али људи су исти.

Дашко – Исти човек је дошао овде да поново сеје национализам.

Млађа – Политичке партије јавна предузећа и Радио-телевизију Војводине гледају као плен. И кад се заврше избори, кад нова политичка струја добије неко предузеће на управљање, долази до тоталног премодурисања свега. Једноставно су поставили своје људе. Проблем у целој причи је што их све заболе за програм и квалитет програма. Ја схватам неке ствари које се дешавају и по мени нисмо аутистични да не разумемо дешавања, али не могу да разумем да је код једне радио-телевизије најмање важан квалитет програма. РТВ је претходних годину дана доживео свој неки зенит у сваком смислу. Постао је један битан медијски фактор коме се верује и наравно то чувено штрчање не сме да опстане.

Дашко – То за пад гледаности су глупости. Свако може да узме да направи себи своје ранг листе гледаности и да измишља. Као што Жељко Митровић има своје, неки други људи своје, па онда показују по данашњем гледању како су најгледанији у космосу. Постоје реалне ствари, „Новосадске разгледнице“ су на пример доживеле суноврат, што је логично да ће се десити када ти склониш девојке које су заслужне за успех тих емисија у огромној мери. Џиберска екипа која је стигла прави џиберски програм по свом укусу и то је то.

5. Обојица сте били на протестима „Подржи РТВ“, Дашко је био и говорник. Мислите ли да је то само убрзало процес „чистке“ на РТВ-у када сте вас двојица у питању?

daskomladja

Дашко – Мислим да то нема везе. Довољно је било послушати нашу емисију и схватити зашто је нема. Можда је био катализатор да им раније упаднемо у очи пошто они нису баш блиски интернет радију, већ су из друге руке слушали шта причамо, али било им је довољно да чују било коју нашу емисију и да закључе да то не могу да допусте.

6. Колико сте уопште имали жељу да наставите са радом када су почеле смене? Да ли је пре истека уговора већ постојала нека прича да ће вас склонити?

Дашко – Пола тебе каже да сада нећеш да будеш део овога, а с друге стране си као човек коме су лекари рекли да живи још два месеца па за то време радиш све што ниси могао за претходних не знам ни ја колико. То нам је био мотив и тако смо наступили. Битно је схватити да је ово интернет радио и да су њима највећи проблем била наша телевизијска укључења, јер то је оно где смо ми vox populi, а за ово остало, у питању су људи који су наши истомишљеници који ће се конектовати да нас слушају. Већ је било урађено доста да буде тешко да се дође до нас. Орадио је радио који је победио у европском RadioBattle и који је заслужио земаљску фреквенцију, а неће је добити. Све више је маргинализован и кад би могли укинули би га сутра.

7. Да ли се кајете што можда нисте били оштрији у својим критикама домаћих политичара, будући да сте ‘отерани политичком одлуком’?

Млађа – Не, ово је највише што може, без псовања, без „мајке“ (смех). Мислим да смо рекли све што је у граници пристојности рада на радију.

8. Шта то што сте вас двојица, као једни од ретких у земљи који су упућивали критику власти, а ипак то радили у једном јутарњем и забавном облику, ‘отерани’ значи за слободу изражавања у Србији? Колико уопште постоји медијски простор за критику политичара?

Млађа – Па, то треба неко други да каже, ако уопште постоји. Циљ нашег програма јесте да забавимо себе и да забавимо друге, да укажемо на глупости и да показујемо прстом на ту глупост која се дешава код нас. Да се не правимо да нико не види да је цар го, него да то треба рећи и показивати и то је једини начин да се изборимо са бесмислом у који смо упали, ако смо икада из њега и излазили.

Дашко – Тај простор мораш створити. Сви конвенционални медији у нашој земљи су апсолутно запушени и под најстрожом могућом контролом. Остају нам нови медији и могућност да ми сами будемо медији. Кад већ немаш медиј, постани медиј, и то је пут којим ће ићи свака слободна мисао и овде и у иностранству, поготово овде. Овде си апсолутно принуђен да отвориш нове путеве, и уколико постоји воља.. Ми ћемо бити тај Коридор 10.

Млађа – Немој Коридор 10, то неће никад завршити. Коридор 11.

Дашко – Ми ћемо бити тај Коридор на ком је низак тунел о који распалиш главу.

Млађа – Ми ћемо бити тај тунел кроз Фрушку гору с којим ћемо стићи до Руме.

186126465652f0c9b345776798838096_v4_big

9. Да ли сте ви конкретно у емисијама имали неку „границу која се не прелази“?

Млађа – Једино границу васпитања и пристојности.

Дашко – Када причаш о нечему, гледаш да се то односи на конкретну појаву. Нападаш појаву, нападаш дело, не зезаш некога што је клемпав на пример. Добро можда мало јер то јесте смешно (смех). А то да се некога плашиш и да се уједеш за језик да некога не би поменуо ако је тај неко заслужио да буде поменут, без жеље да звучим ужасно храбро и не знам како неустрашиво, не.

10. Колико се по вама програм РТВ-а променио од маја?

Дашко – Наглавачке су га окренули. То је она џиберизација коју смо поменули. Мислим, пренос отварања 36 километара аутопута у Републици Српској. То бих само рекао.

Млађа – Фасцинантно је заправо којом брзином се нешто може разјебати. Мене то плаши. Довољно је само поставити неколико људи на кључна места и ти ћеш упропастити све.

Дашко – Прво смо имали теорију да су они послали диверзантске јединице да поставе експлозив на права места и да детонирају, али онда смо схватили да уопште није то него да су они само послали људе који ништа живо не знају да раде и рекли им да раде најбоље што могу, и то је њихово најбоље.

Млађа – И ти људи који то раде су убеђени да раде добро.

Дашко – Пошаљи жену која држи продавницу ауто делова да нешто ради у програму и добићеш програм достојан продавнице ауто делова.

Млађа – То је основни проблем. Људи који никако нису компетентни су постављени на одговорне позиције и то ти је рецепт за пропаст један кроз један.

Дашко – Негативна селекција дугогодишња. Тај базен из којег они захватају кадрове је тешка септичка јама.

+ 11. „Смислићемо нешто” – Да ли сте већ смислили?

Дашко – Још увек је футур и чекамо да постане презент. Смишљамо, биће нека варијанта. Ми бисмо највише волели повратак на FM.

Млађа – Тренутно у овом мору понуда које имамо, ниједна FM опција нам није блиска зато што хоћемо слободу говора и слободу музике.

Дашко – Пола наше емисије је музика, нама је музика важна у животу и нећу да будем 166. који пушта Ријану и Амадеус бенд, имам нешто друго да поделим са слушаоцима и хоћу да могу и то.

Млађа – За Ријану се слажем, али за Амадеус бенд не.

Дашко – Добро, може Тропико, нађемо се на Тропику.

Млађа – Може.