Рубрике Спорт

Тенис нове генерације

Први експериментални тениски турнир Next Gen ATP Finals намењен искључиво играчима млађим од двадесет једне године, недавно је одигран у Милану. Тенисери који су учествовали тестирали су нова правила која би требало да представљају револуцију белог спорта. Челници Асоцијације тениских професионалаца (АТП), одлучили су да у календар додају овај турнир како би припремили публику, али и играче, на иновације које ће игру учинити занимљивијом, бржом и модернијом. Међутим, тенис је традиционалан спорт који је последњу велику промену доживео средином 70-их година прошлог века. Поставља се питање да ли би потенцијално увођење нових правила имало позитиван или негативан утицај на популарност ове игре?

Шта се подразумева под новим правилима?

Тенис је у великој мери психолошка игра која осим тактичке и менталне припремљености, захтева и физичку спремност. Будући да се мечеви тренутно играју на два добијена сета, а потребно је освојити шест гемова у сваком сету, укључујући тај-брејк уколико је неопходно играње на разлику, логично је да играчи доста времена и снаге утроше на терену, играјући дуге и исцрпљујуће партије. На Гренд слемовима, турнирима највеће важности, мечеви се играју на три добијена сета.

Прво правило односи се управо на смањивање формата игре, те би се мечеви на свим турнирима играли на три освојена сета, са по четири добијена гема, а тај-брејк би се играо код резлтата 3:3. Гемови не би морали да се играју на разлику, већ би се приликом резултата 40:40 играо одлучујући поен, а играч који прима сервис бирао би на коју страну ће му противник сервирати.

Следеће револуционарно правило односи се на краће загревање играча пред меч, те би оно трајало пет минута, уместо досадашњих десет. Такође, правило о 25 секунди између сваког поена стриктно би морало да се поштује и постојали би мерачи времена који би тенисерима показивали колико им је још одмора преостало.

Значајна промена односи се на публику. Наиме, гледаоцима би било дозвољено кретање током поена што, имајући у виду важност и неопходност концентрације за сваког играча, представља апсурд. С друге стране, играчи ће имати право да комуницирају са својим тренерима приликом појединих делова игре, што је тренутно строго забрањено и назива се коучингом.

Последња промена односиће се на судбину линијских судија и чувеног неца који подразумева понављање сервиса уколико лоптица закачи врх мреже, а заврши у противничком пољу. Погођен врх мреже приликом сервиса неће условити понављање поена, већ ће се игра наставити. Технологија и сада већ чувено око соколово замениће линијске судије, а главни судија ће, ипак, задржати своје радно место.

(фото: pixabay)
Тениска традиција насупрот модернизацији

Да би правила заживела, неопходно је да публика, али и играчи буду задовољни. Експериментални турнир је управо намењен тестирању и анализирању реакције јавности. Међу играчима влада подељено мишљење, исто као и међу публиком. Све ове промене предвиђене су како би тенис учиниле занимљивијим за гледање. Спортски коментатор Небојша Вишковић сматра да правила неће заживети, али да је пробни турнир оправдао очекивања.

„Сама правила, наравно, неће заживети. Мислим да ће коучинг најпре пронаћи место међу новим правилима. Остале ствари су биле искључиво спектакла ради и ништа више од тога. Тенис је скоро перфектан овакав какав јесте и за разлику од већине осталих спортова, не оставља много простора за експериментисање“, изјавио је Вишковић за Журналист.

Такмичење је осмишљено ради популаризације тениса, али и новца који све више утиче на спортове и обесмишљава њихову првенствену сврху. Међутим, уколико експеримент буде показао добре резултате, може ли се очекивати прилив нових спонзора, а самим тим и појављивање додатних турнира? Тениски тренер београдске тениске школе „Премиум тенис“ Милица Нишевић каже за Журналист да већих промена у календару не би требало да буде будући да је сезона напорна и дуга.

„Од Међународне тениске федерације која је одговорна за писање правила и њихову доследну примену, као и за руковођење женским и мушким професионалним турнирима за садашње и будуће играче, зависи да ли ће се почети с употребом правила. На публику ће сигурно утицати позитивно и привући ће их у већој мери, али, што се повећања броја турнира тиче, неће бити неких већих промена јер је календар поприлично згуснут“, рекла је Милица Нишевић.

Нова правила, нови играчи

Тенис следеће генерације односи се, такође, на нове тенисере који прете да замене искусније играче. Турнир у Милану представиo је публици талентоване младе људе који тек долазе и чији ће се успеси тек пратити. Победник турнира је корејски тенисер Хјон Чунг који је, осим неоспорног талента, показао да му нова правила највише одговарају.

(фото: lacroix)

Српски тенисери и тенисерке постизали су сјајне резултате претходних година. Захваљујући томе, тенис је постао популаран спорт у Србији. Међутим, може ли неко наставити успехе наших тенисера, питање је које мучи српску тениску јавност.

„Тенис је код нас изузетно популаран међу младим нараштајима. Тај број може бити и много већи уз адекватну промоцију и популаризацију спорта уопште. Иако имамо све више професионалних играча, тенис није довољно промовисан у нашој земљи. Као нација, имамо још доста талентоване деце која чекају да буду откривена“, објашњава Милица Нишевић.

Коцка је бачена, а нама остаје да будемо стрпљиви и испратимо како ће се ствари у наредном периоду одвијати. Једно је сигурно: експеримент је, за сада, испунио свој циљ. Подгрејао је машту свим тениским заљубљеницима, понудио је публици нешто ново и несвакидашње и, што је најбитније, представио је свету нове играче који ће одржавати добар ниво игре.