Арт&кулација Рубрике

Удови машинерије

Публикација „Демографија недостајања“, у оквиру које је објављена прича „Удови машинерије“ Марине Радовац, настала је као плод заједничког рада младих уметника и уметница током петодневне колоније у Малом Иђошу, одржане јула 2017. Ова колонија окупила је десеторо младих људи који се баве писањем и дизајном, а тематски је била посвећена субверзивној уметности. Она такође представља континуитет у раду Омладинског центра ЦК13, који је ранијих година реализовао сличне активности. Концепт читаве публикације заснован је на материјалу који су учесници колоније пронашли у једној напуштеној кући у Малом Иђошу.

Доктор Алберт Крајнц се одликује данас за свој невероватни допринос нашем свету и заједници. Окупили смо се овде у великом броју како бисмо му указали дужно поштовање и његова открића поделили са народом.  Након масовног штрајка послодаваца, омладинска задруга и удружења радника добили су прилику да остваре мир између зараћених страна и изађу у сусрет захтевима. Са поносом вам представљам, без даљег одлагања, доктора Крајнца! (аплауз)

Драги мој народе! Скромно прихватам ово одликовање и захваљујем задрзи на овој прилици да вам представим свој изум, који ће се, верујем, показати као револуционаран и одвести нас ка бољој будућности. Након темељног истраживања једне групе научника са којима сам имао част да радим, успели смо да изведемо оно што је било незамисливо.

(Подиже се завеса иза говорнице, драматично светло пада на прилику на средини бине. Публика је саблажњено уздахнула, након чега је уследио махнити аплауз)

Драги моји, драге моје, представљам вам први успели експеримент генетске модификације. Као што видите (прилика се приближава публици раширених руку), ова модификација нам омогућава бољи, бржи, ефикаснији рад.

(Прилика се окреће, с једне стране на другу, показујући запањеним очима трећу руку, која јој је израсла посред груди)

Доста је било ленствовања, време је за промене! Пријавите се још данас како бисте и ви, поштени и радни људи, имали ту част да међу првима постанете надљуди. Наравно, ово није ваша обавеза. Нико вам не брани да останете прости, дворуки неандерталац. Природа је према нама била заиста окрутна кад нам је доделила тако мали број удова и онемогућила нам да преданије служимо.

Људи драги, ово је тек почетак. Следећи корак мора бити коренитији. Наш узвишени циљ, наша дужност је да одбацимо све што нас спутава и додамо све што можемо како бисмо се заиста унапредили. Следећи пројекат, на коме већ почињемо да радимо, јесте лек за све људске психичке бољке и нестабилности. Наша замисао, наш надчовек је ефикасан, продуктиван и лишен свакаквих емотивних препрека. Подржите нас у стремљењу да остваримо ту замисао тако што ћете потписати папире који се налазе поред вас и тиме своје бедно и тромо тело посветити науци и напретку!

(аплауз уз узвике одобравања)