Арт&кулација Рубрике

Васкрсење британских икона

Поводом обележавања 180 година дипломатских односа Велике Британије и Србије реализован је пројекат „Influences”, који се бави утицајем британске музике у Србији. Почео је са конкурсом на који се пријавило више од четрдесет бендова из Србије са предлогом песама и бендова који су имали највећи утицај на њих. Изабрано је петнаест најбољих група које су добиле прилику да сниме обраде тих песама и потом крену на турнеју у неколико градова државе. Пре сваког концерта, одржане су и трибине на тему утицаја британске музике.

Један од одабраних бендова је Empathy Soul Project, момци из Зрењанина, који су одсвирали песму PJ Harvеy i Thom Yorkе-a „The Mess We’re In”. Како фронтмен бенда Ненад Радаковић каже, чим су видели пријаву, одлучили су да покушају, јер воле и налазе инспирацију у многим британским извођачима.

„Рокенрол је кренуо из Британије, јако су искрени у томе што раде и то је оно што јако ложи, када покажу страну коју други немају храбрости да прикажу, они су то урадили без обзира на то каква би реакција публике могла бити. Решили су да се изразе на свој начин и дошли су до слушалаца, остварили каријеру и заиста су вечна инспирација. Невероватно је што су то музичари и људи који доживљавају свет на специфичан начин и то је оно што је, бар мене, највише привукло. На пример, Raid је један алтернативни, андерграунд  шугејз бенд и управо су они били инспирација бенду Coldplay и многим другим бендовима“, објашњава Ненад.

Чланови бенда Deep Stеady кажу да су се двоумили коју песму да обраде, јер нису хтели да одаберу зицере као што је The Specials – Ghost Town, те да им је, пошто свирају инструменталну музику, TheSelecter највише одговарао.

„На нас је највише утицала панк музика које смо се чврсто држали као клинци, а одмах потомска, тачније two-tone, и бендови као што су The Specials, Madness, па и карипска музика, јер су бендови из Јамајке преко Британије успели да дођу и на светско тржиште.”

Поред поменутих бендова, на диску налазе се још и Трње, Сиви, Самостални референти, Лагана среда, 3 мачке 100 година, Прљаве сестре, СУС, СНБ, Shoplifters, Magic Bush, Royal Experiment, CommeIl Faut и School Bus.

Како је све почело и настало

Британска музичка сцена својим богатим звуком и напредним идејама имала је огроман утицај на светске музичке трендове, почевши од краја педесетих година прошлог века, па до данас. Када је реч о утицајима Британије, мисли се на мноштво различитих струја које су обликовале музичку сцену од Битлманије, груви шездесетих, веселих седамдесетих, рађања панка, новог таласа и алтернативног рока, Бритпопа, па до рејва и данашње електронске музике.

Британска музика није ствар прошлости, она је свакодневно око нас, у свој својој богатој рапсодији боја, звукова и фантастичних бесмртних ликова који ће остати вечна инпирација и велики узори, не само у музици већ и у култури, моди и начину живота. Такве ванвременске иконе из света музике су David Bowie, The Rolling Stones, Queen, Pink Floyd, Depeche Mode, Sex Pistols и многи други који су својом јединственошћу и спектакуларним наступима створили нове правце у музици и моди.

Главни центар алтернативне и поп културе осамдесетих година прошлог века у Британији свакако је био град Манчестер у којем је отворен чувени клуб „Хацијенда“,  музички центар у власништву чланова бенда New Order. Нови музички правци који су се развили у том клубу били су прихваћени широм света и тај период се популарно назива Madchester. Многи велики бендови и извођачи који су ушли у историју, започели су свој пут управо овде.

Непосредно пре Madchester ере доминирају The Smiths, New Order и The Fall, који су поставили темеље овe сценe. Најпознатији бендови који су своју популарност стекли управо у овом ноћном клубу су The Stone Roses, Happy Mondays, Inspiral Carpets, Chemical Brothers, Oasis и многи други. Поред музике, развио се и специфичан начин облачења. Општи изглед био је део ретро, део хипи и део фудбалског имиџа, а оваква мода постала је позната под називом „baggy”. Истовремено, настао је и истоимени правц у музици који је био мешавина фанка, психоделије, рока и хауса.

Атракција града била је на врхунцу 1990. када је Madchesterova сцена подстакла градске медије, креативне индустрије, чак је постојао и ТВ шоу за децу са темом „Inspiral Carpets”. Међутим, организовани криминал постао је несрећна прича Madchester-а, где је са популарношћу клупске сцене расла и популарност илегалних дрога, нарочито екстазија, што је допринело затварању Хацијенде 1997. Непуну деценију касније, песма Voodoo Ray – A Guy Called Geald проглашена је најбољом нумером из овог периода.

Leave a Reply