Арт&кулација Рубрике

Video Killed the Radio Star

Експанзија музичких спотова везује се за почетак осамдесетих година прошлог века. За интензивније јавно приказивање, по мишљењу многих, најзаслужнија је телевизијска кабловска мрежа МТВ, чија је првобитна замисао била емитовање само музичких спотова, претежно рок музике. МТВ и данас приказује музичке спотове, само у много мањем броју. Како је нумера једног извођача неодвојива од видеа који је прати, не треба да изненади огромна популарност коју квалитетно направљен музички спот може донети.

Појавом Јутјуба, извођачима је знатно олакшан и прокрчен пут ка потенцијалној популарности. За неколико секунди, сваки појединац на планети на овом сајту може да пронађе жељени видео. Малопре поменута популарност мери се прегледима који показују колико је особа погледало одређени садржај. Велика количина прегледа има многе предности и бенефиције попут потписивања уговора с великим музичким корпорацијама.

Иако многи мисле да сваки Јутјуб снимак остварује енормну добит преко одређене количине прегледа, нису у праву. Наиме, Јутјуб не врши директно исплате, већ је то посао одређених компанија. Колико ће аутор финансијcки бити успешан после објављеног музичког видеа, умногоме зависи од тога колики је његов cost per mille (CPM), односно цена по хиљаду одређених јединица. CPM варира у зависности од тога да ли је видео у домену науке, забаве, музичке или филмске индустрије.

Бојан Тодоровић, дипломирани економиста у области пословне информатике, објашњава да су креативност и жеља за оригиналношћу примарни ставови већине извођача који тек треба да изграде своју каријеру. „Популарност на Јутјубу је можда исплативија и од самих исплата Јутјуба. Она обезбеђује уносније уговоре, бројна спонзорства, и учесталије наступе“, каже Тодоровић за Журналист.

Међутим, често се дешава да ствари не иду планираним током, па продукцијске музичке куће посегну за феноменом куповине прегледа. Ипак, само одређене компаније имају дозволу и гаранцију да прегледи неће бити „оборени“ због невалидности. Управо се то десило Universal Music Group, једној од највећих музичких корпорација, када су им обрисане 2.5 милијарде прегледа због утврђивања да су стизали са лажних налога. Само неколицина компанија испуњава услове које је поставио Јутјуб у вези са овим проблемом: Devumi, BuyViews, Fast Followerz. Цене варирају у зависности од пакета, па се у просеку за 3.500 долара може купити милион прегледа.

Овај потез је извођачима профитабилан јер већина ову своту исплати кроз наступе које управо остварује преко популарности, тачније прегледа њихових музичких спотова.

Зашто има толико lyrics видеа?

Све је присутнија појава објављивања једноставних а ефектних музичких видеа који садрже само текст одређене нумере, такозваних lyrics видеа. Кантаутор Лазар Божић овај феномен назвао је интернет револуцијом.

„Све је почело од наивних сајтова који су садржали текстове песама, док апликације као што је Genius нису дигле ствари на виши ниво. Но, ту није био крај. Интернет публика је желела све и одмах, па се тако у дебатама око музичких права у новорођеним медијима, родио концепт текстуалних спотова“, објашњава Божић за Журналист.

С развитком сајтова за репродукцију видео снимака, свако је могао да направи својеврстан музички спот помоћу чувена два копи-пејст клика и најједноставнијег видео едитора. Труд је био минималан, а учинак више него добар. Потребе публике полако су почели да препознају и релевантни људи у музичкој индустрији, па је тако у последње време текстуални спот постао тренд. Додатну привлачност донела је и релативно ниска цена израде оваквих спотова у односу на традиционалне.

Као и увек, дошле су велике чике и рекле – Малац, гледај како се ово ради. Овакви спотови постали су значајно комплекснији од наивних аматерских почетака и тако постали бојно поље за све младе графичке дизајнере, који се сада утркују ко ће бити креативнији и ко ће боље пренети срж песме кроз анимације и различите начине снимања. Неколико таквих примера су група Roots са песмом „Walk Us Uptown“ или „Birthday“ од Кеjти Пери. Има и оних који су то радили пре него што је било кул, као што je Боб Дилан у песми „Subterranean Homesick Blues“.

Музички спот може се окарактерисати као промотивни трејлер одређене нумере у музичкој индустрији. МТВ је музичким спотовима пронашао дом и, на тај начин, афирмисао извођаче. Први спот који је 1981. године пуштен на МТВ-у био је видео за песму „Video killed the radio star“, чиме је симболично започета ера музичких спотова као једног од кључних елемената рада сваког музичара.